Потрага за црном кутијом египатског авиона

Египатски министар цивилне авијације рекао да "нема преживелих" у паду авиона "Иџипт ера" на лету Париз–Каиро. Eгипатска морнарица пронашла делове авиона и неке од личних ствари путника, 290 километара северно од Александрије. Пронађени су и људски остаци, за које се верује да припадају путницима, као и седишта и пртљаг путника. Чим делови буду извучени на обалу, истражитељи и стручњаци "Ербаса" испитаће пронађене остатке. Потрага се наставља – укључени бродови морнарице и војни авиони.

22.40 - Непосредно пре пада у авиону су се огласили детектори за дим, преноси Си-Ен-Ен на основу података из система који размељује податке из авиона са службама на копну. Ипак, амерички званичници ту информацију карактеришу као гласину, јавља Ројтерс.

20.50 - Генерални секретар УН Бан Кимун изразио је "дубоко жаљење" због пада авиона и упутуи је саучешће породицама жртава.

19.15 - Француски брод, опремљен сонаром, придружио се потрази за остацима авиона, а примарни циљ потраге је проналажење црне кутије.

17.40 - Потрага за авионом се креће у кругу од 64 километра, а радијус потраге ће бити проширен ако буде потребно, рекао је челник "Иџипт ера", преноси Ројтерс.

16.05 - Нема преживелих у паду авиона, рекао египатски министар цивилне авијације Шериф Фати.

15.30 - Сателит Европске свемирске агенције регистровао је могућу нафтну мрљу, 40 километара од последње познате локације авиона, преноси Ројтерс.

13.15 - Египатске власти пронашле део тела, седиште и пртљаг путника, каже министар одбране Грчке. Истиче да све указује на то да је авион имао нагли заокрет у египатском ваздушном простору, преноси Ројтерс.

12.35 - Египат потврдио пад авиона и изразио жаљење због жртава, што је прво званично реаговање на трагедију која је јуче ујутру дочекала Каиро. Председник Абдел ел Сиси изјавио је саучешће породицама, преноси Ројтерс.

12.05 - Истражитељи из Египта, Француске и Британије, као и "Ербасови" стручњаци, испитаће пронађене остатке авиона, јавља АП.

11.20 - Пронађене и неке од личних ствари путника, преноси РТ.  

Војска Египта саопштила је да су остатке авиона "Иџипт ера", који се у ноћи између среде и четвртка срушио у Средоземном мору, пронашли у водама Египта, јавља Раша тудеј.

Како се наводи у саопштењу војске, у област у којој су пронађени делови покренута је потрага за црном кутијом. Морнарица је пронашла и неке од личних ствари путника, преноси египатска државна телевизија.

Египатско министарство за цивилну авијацију потврдило је да су пронађени људски остаци за које се верује да припадају путницима.

"Египатска ратна морнарица успела је да извуче још делова авиона, нешто ствари које су припадале путницима, људске остатке и седишта авиона. Потрага се наставља", наведено је у саопштењу тог министарства које је пренео Ројтерс.

Та агенција подсећа да је раније данас грчки министар одбране Панос Каменос изјавио да су египатске власти у потрази у водама Средоземног мора пронашле и кофере, два седишта, као и део тела.

"Малопре су нас египатске власти обавестиле да су пронашле део тела, седиште и пртљаг, јужно од места где се изгубио сигнал авиона", рекао је Каменос новинарима у Атини.

Агенција АП преноси изјаву званичника египатског аеродрома да ће делове олупине испитивати истражитељи из Египта, Британије, Француске, као и стручњаци "Ербаса" – чим ти делови буду извучени на обалу. Истрагу ће предводити Египћанин Ајман ел Мокадам.

Египатска војска је у посту на званичном Фејсбук налогу навела да је потрага у току и да су у њу укључени морски бродови и војни авиони.

Европски сателит је регистровао могућу нафту мрљу, 40 километара од последње познате локације авиона.

Сателит на слици коју је снимио јуче показује мрљу дугу два километра, а снимци од јутрос указују да се мрља кретала око пет километара.

Међутим, нема гаранције да је реч о нафтној мрљи која потиче од авиона "Иџипт ера".

Француски патролни брод испловио је из матичне луке у Тулону и придружио се потрази за остацима авиона, а примарни циљ потраге је проналажење црне кутије, јавио је АП.

Брод дугачак 80 метара опремљен је сонаром или подводним електричним локатором који може да детектује звуке на подводним локацијама, што ће омогућити проналажење уређаја са снимцима гласова из кокпита насталих током лета.

У потрази за несталим авионом учествују и амерички авиони "П-3 Орион" из поморске ваздухопловне базе Сигонела на Сицилији, саопштено је из Пентагона.

Портпарол Пентагона Џеф Дејвис није могао да прецизира да ли ће америчка војска моћи да спроведе и сателитску потрагу за авионом.

Нагли заокрет у ваздушном простору Египта 

Грчки министар Панос Каменос каже да Грчка неће спекулисати са околностима пада египатског авиона. Поновио је да су грчки радари забележили оштре осцилације у путањи кретања на висини од 15.000 метара, али да је авион затим нестао са радара.

Навео је да је у ваздушном простору Грчке авион имао нормалан курс летења, а да је изнад Египта дошло до наглог заокрета.

Експерти за тероризам из Међународног центра за истраживање екстремизма у Лондону, који испитују да ли је узрок пада авиона терористички напад, рекли су да је Исламска држава објавила 20-минутни видео о плановима терориста да нападну Индију, али да ниједна екстремистичка организација није преузела одговорност за рушење авиона, што се раније редовно догађало.

Додали су да је мало вероватно да су исламисти напали авион са претежно муслиманским путницима, али је египатски министар цивилне авијације Шериф Фатхи јуче рекао да је терористички напад вероватнији узрок несреће од јачег техничког квара.

Иначе, јутрос су три француска истражитеља и један технички експерт из компаније "Ербас" стигли на Међународни аеродром у Каиру како би помогли у истрази о судбини несталог авиона, саопштили су аеродромски извори.

Француска учествује у истражној комисији са Египтом на челу, као земља у којој је авион произведен и чијих се 15 држављана налазило у летелици, од укупно 66 путника и чланова посаде, међу којима је било 30 Египћана, наводи британска агенција.

Председник Египта Абдел ел Сиси изјавио је саучешће породицама путника тог лета, навевши да се, нажалост, не очекује да је неко од њих преживео, саопштила је његова канцеларија, а пренео Ројтерс.

Иако египатске власти сматрају да је већа вероватноћа да је авион оборен помоћу бомбе него да је реч о техничком квару, француске власти су саопштиле да још нема никаквих назнака шта би могао да буде узрок рушења авиона.

Амерички државни секретар Џон Кери рекао је египатском министру спољних послова Самеху Шукрију да ће САД помоћи у проналажењу авиона "Иџипт ера".

Кери је Шукрију изјавио саучешће и обећао да ће бити у контакту док се истрага не заврши, преноси Ројтерс.

Авион "Иџипт ера", са 66 путника и чланова посаде, на лету МС-804 је у ноћи између среде и четвртка нестао са радара по уласку у египатски ваздушни простор.

Потрага је настављена током ноћи и рано јутрос, након што је авио-компанија "Иџипт ер" саопштила да делови које су пронашле грчке власти ипак не припадају несталом "ербасу А-320" као што се сумњало. 

Претходно су код обала Крита пронађена два пластична предмета, као и прслуци за спасавање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи