Грузија после избора – опозиција прети бојкотом парламента, премијер их оптужује за покушај државног удара

Прошла су два дана од парламентраних избора у Грузији. Партија "Грузијски сан" тврди да је победила, премијер одбацује тврдње о изборној крађи. Опозиција одбија да прихвати резултате. Председница је позвала на протесте. Сједињене Државе и Европска унија траже истрагу о неправилностима. Русија одбацује оптужбе да је умешана у изборе у Грузији.

Гласачи у Грузији, земљи која се граничи са Русијом, у великом броју су изашли на биралишта. Било је и више извештаја о изборним прекршајима и насиљу. Довољно да након затварања биралишта и владајућа партија и опозиција прогласе победу.

Дилему покушава да заустави Централна изборна комисија – Партија Грузијски сан освојила је 54 одсто гласова.

Премијер каже да неправилности има свуда у свакој земљи и одбацује тврдње да је било изборне крађе. Не доводи у питање европски пут Грузије, али оптужује опозицију да припрема државни удар.

"Сви разумеју да, ако економски показатељи не буду адекватни, нико неће примити земљу у Европску унију. Зато је важан развој у свим правцима како бисмо до 2030. остварили пуну интеграцију Грузије у Унију", истиче премијер Грузије Иракли Кобахидзе.

Опозициони лидери четири странке изборе сматрају одлучујућим јер се, кажу, бирало између Европе и Русије. Оптужују владајућу партију за уставни удар, најављују да ће бојкотовати рад парламента.

"Изборе је покрао проруски олигарх Биџина Иванишвили. Не прихватамо резултате, надам се да ћемо остати уједињени. Наставићемо да се консултујемо са председницом", наводи лидерка опозиционог Јединственог националног покрета Тина Бокучава.

Председница подржава опозицију, позива на протесте

Опозиција има подршку прозападно оријентисане председнице. Саломе Зурабичвили позива присталице опозиције и грађане на протесте да, како каже, одбране своја уставна права.

"Била је то руска специјална операција, потпуна превара, потпуно одузимање ваших гласова. Позивам Грузијце да изађу на улице Тбилисија како би објавили свету да не признајемо резултате", истиче председница Зурабичвили.

Многи су изборе видели као најважније још од када су Грузијци гласали за независност од Совјетског савеза 1991.

Грузија је прошлог децембра добила статус кандидата за чланство у Европској унији. Од тада јој је статус замрзнут због "назадовања у демократији“, а посебно због закона о "страном утицају“ који је против група које финансира Запад.

ЕУ тражи истрагу о неправилностима

У посети Грузији је мађарски премијер Виктор Орбан. Из Брисела поручују да он не представља Европску унију и да ротирајући председник  Савета ЕУ нема овлашћења у спољној политици.

"Европска унија очекује од изборне власти у Грузији да брзо и транспарентно истраже оптужбе о неправилностима у гласању", навела је потпаролка Европске комисије Набила Масрали.

Из Москве поручују да су Европске снаге те које су покушале да утичу на исход гласања.

"Чим се нешто деси, одмах оптуже Русију. Ми се не мешамо у унутрашње ствари Грузије нити то намеравамо да радимо", истиче портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Сједињене Државе позвале су на независну истрагу о изборним резултатима и поштовање владавине права.

понедељак, 28. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи