Заједничко саопштење ЕУ-Западни Балкан: Потврђена сарадња у правосуђу и унутрашњим пословима

Министарски форум ЕУ- Западни Балкан, који се одржава у Будви, потврдио је снажну регионалну посвећеност и блиску сарадњу у области правосуђа и унутрашњих послова, наводи се у заједничком саопштењу.

Током састанка разговарало се о питањима из унутрашњих послова као што су борба против транснационалног организованог криминала и илегалне трговине, као и јачање управљања миграција,а, азилом и границама и Акциони план ЕУ за Западни Балкан.

Учесници су се, додаје се у заједничком саопштењу министарског форума ЕУ-Западни Балкан о правосуђу и унутрашњим пословима, сагласили да наставе са јачањем сарадње у борби против регионалних и транснационалних криминалних организованих мрежа, које су умешане у илегалну трговину, укључујући у кријумчарење миграната и трговину људима, дрогом и ватреним оружјем.

"Заједнички напори ће се стога наставити, посебно кроз Европол и у оквиру Европске мултидисциплинарне платформе за борбу против криминалних претњи", наводи се у саопштењу.

Истовремено се напомиње да решавање феномена дрога захтева интегрисани, мултидисциплинарни и уравнотежен приступ заснован на доказима, који има за циљ смањење понуде и потражње дрога, као и штете повезане са дрогом.

"Европска унија и Западни Балкан поздравили су рад и подршку релевантних агенција и тела ЕУ и нове могућности за даљу сарадњу у региону и шире. Европска унија је поздравила другу фазу Мапе пута о свеобухватној контроли малокалибарског и лаког наоружања у региону до 2030. године, коју су подржали сви партнери са Западног Балкана", указује се у саопштењу.

Када је реч о јачању управљања миграцијама, азилом и границама, наводи се да су ЕУ и партнери са Западног Балкана признали напредак који је постигнут у примени Акционог плана ЕУ о Западном Балкану, који је Европска комисија представила у децембру 2022. године.

Заједничка посвећеност решавању проблема ирегуларних миграција

Европска унија и Западни Балкан, додаје се, поновили су своју заједничку посвећеност решавању проблема ирегуларних миграција, са циљем да се ојача заштита граница и борба против кријумчарења миграната, у складу са Глобалним савезом за борбу против кријумчарења миграната.

Дискусије су, подвлачи се у саопштењу, биле фокусиране на актуелне напоре да се успоставе одрживи системи за азил и прихват миграната и да се осигура ефикасан повратак миграната без права на останак у њихове земље порекла.

Европска унија је, такође, подсетила на своју повеану политичку и финансијску подршку региону у области миграција и позвала партнере са Западног Балкана да додатно напредују у усклађивању своје визне политике са листом ЕУ земаља за које је потребна виза, имајући у виду показани ефекат који усклађивање визне политике са политиком ЕУ има на смањењу нерегуларних граничних прелаза дуж руте.

Поред тога, партнери са Западног Балкана су обавештени о Систему уласка-изласка (ЕЕС) и Европском систему путних информација и ауторизације (ЕТИАС), као и о напретку који је остварен ка усвајању новог Заједничког акционог плана за борбу против тероризма за Западни Балкан у 2025. години, наводи се у саопштењу на сајту ЕУ.

На данашњем састанку годишњег министарског форума ЕУ-Западни Балкан о правосуђу и унутрашњим пословима учествовалли су министар унутрашњих послова Мађарске Шандор Пинтер, чија земља као председава Саветом ЕУ, као и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон и партнери са Западног Балкана.

Састанку су присуствовали и представници Европске службе за спољне послове, више агенција ЕУ и представници предстојећег пољског и данског председавања Саветом ЕУ, а гост је био представник Клириншке куће за контролу малокалибарског и лаког наоружања за југоисточну и источну Европу.

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић поручио је да је Србија поуздан европски партнер у борби против кријумчарења миграната, као и спречавања трговине људима, трговине ватреним оружјем и дрогом, саопштио је раније МУП.

Дачић се састао у Будви и са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон, са којом је разговарао о даљем јачању сарадње у области борбе против ирегуларних миграција и прекограничног криминала.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи