"Иџипт ер": Пронађени остаци не припадају несталом авиону

Компанија "Иџипт ер" саопштила је да делови који су пронађени у близини грчког острва не припадају авиону те компаније који је јутрос нестао. Хеликоптери у приправности уколико буде потребе за спасавање путника. Авион на линији Париз-Каиро, са 66 путника и чланова посаде, нестао је по уласку у ваздушни простор Египта. Летелица се највероватније срушила у Средоземно море. Сумња се на терористички напад.

"Иџипт ер": Пронађени остаци не припадају несталом авиону "Иџипт ер": Пронађени остаци не припадају несталом авиону

23.21 - Амерички председник Барак Обама саопштио је да је забринут због несреће и да нема информације шта се тачно догодило, јавља Ројтерс.

23.05 - "Иџипт ер" саопштио да пронађени делови не припадају авиону који је јутрос нестао, преноси Си-Ен-Ен. 

22.05 - Египатски председник Абдел Фатах ал Сиси наредио је Министарству цивилне авијације, војном центру за потрагу и спасавање, морнарици и ваздухопловним снагама да предузму све неопходне мере како би лоцирали олупину авиона.

19.50 -  Нисмо пронашли бело-плаве делове у потрази за несталим авионом "Иџипт ера", кажу грчки безбедносни званичници.

19.00 - Грчки истражитељи пронашли олупину несталог авиона. 

Након информације да је пронађена олупина авиона "ербас А320", који се прошле ноћи срушио у Средоземно море, грчки безбедносни званичници саопштили су да делови које су они пронашли нису плаво-бели, преноси Ројтерс. Дилему је разрешила сама компанија "Иџипт ер" која је саопштила да пронађени делови не припадају њиховом несталом авиону.

"Ми нисмо пронашли такаве објекте", рекао је портпарол грчке полиције.

Раније је египатски изасланик у Француској рекао да су грчки званичници обавестили њихову амбасаду у Атини да су пронашли делове бело-плаве боје који одговарају несталом "Иџипт еру".

Како је рекао, не може се тврдити да је олупина пронађена, али има основа да се сумња да је реч о несталом египатском авиону.

И потпредседник "Иџипт ера" Ахмед Адел је у интервјуу за Си-Ен-Ен рекао да је олупина авиона, који се прошле ноћи срушио у Средоземно море, пронађена и да за сада нема објашњења зашто је дошло до несреће.

"Има толико много разлога зашто авион може да се сруши. Засад немамо објашњење зашто се то догодило. Потребно је да наставимо са истрагом", навео је Адел.

Египатски председник Абдел Фатах ал Сиси наредио је министарству цивилне авијације, војном центру за потрагу и спасавање, морнарици и ваздухопловним снагама да предузму све неопходне мере како би лоцирали олупину авиона.

У саопштењу његовог кабинета, Сиси је наредио да министарство цивилне авијације формира истражни комитет који би одмах започео истрагу о узроцима нестанка авиона, јавио је Ројтерс.

Претходно су, после вишечасовне потраге, на око 370 километара југоисточно од Крита примећена два наранџаста предмета, а један од њих је четвртастих облика. Испоставило се да је реч о пластици црвене и беле боје.

Поред тога, на истој локацији су пронађена и два прслука за спасавање, чија је фотографија објављена на интернету, пренео је Ројтерс.

Авион "Иџипт ера" са 66 путника и чланова посаде на линији Париз-Каиро је касно ноћас нестао са радара, а египатске власти сматрају да је већа вероватноћа да је авион оборен помоћу бомбе него да је реч о техничком квару.

Авион је нестао са радара непосредно по уласку у египатски ваздушни простор.

Морнарица, обалска стража и ваздухопловне снаге Египта и Грчке покренуле су потрагу за авионом у области 280 километара северно од египатске обале у Медитерану. Грчке оружане снаге су ангажовале два авиона Ц-130 и фрегату, пренела је агенција АНА. И хеликоптери су у приправности у случају да буде била потребна акција спасавања.

Компанија је потврдила да је у авиону било укупно 56 путника, од којих троје деце, седам чланова посаде и три официра за безбедност.

Међу путницима у авиону било је 30 египатских, 15 француских, два ирачка држављана, као и по један држављанин Велике Британије, Кувајта, Саудијске Арабије, Судана, Чада, Португалије, Алжира и Канаде.

Авион је полетео у уторак у 23.09 са париског аеродрома "Шарл де Гол" за Каиро. Радари су га последњи пут забележили изнад Медитерана, на висини од 11.000 метара.

Агенције подсећају да се у октобру 2015. "ербас А321", руске компаније "Метроџет", са 224 путника срушио на Синају, највероватније због експлозије бомбе коју су у летелицу унели припадници Исламске државе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије