"НАТО ризикује нуклеарни рат са Русијом"

Један од најстаријих пензионисаних генерала НАТО-а Ричарт Ширеф каже да НАТО ризикује нуклеарни рат са Русијом у року од годину дана, уколико не повећа своје одбрамбене способности у балтичким државама.

Генерал Ричарт Ширеф је написао књигу са фиктивном тематиком, под насловом – "2017: Рат са Русијом", али је рекао за Радио Би-Би-Си да су догађаји описани у књизи "апсолутно могући".

Генерал Ширеф, који је био заменик врховног команданта савезничких снага НАТО-а у Европи између 2011. и 2014. године, рекао је да је постојала велика могућност да Естонија, Литванија и Летонија (чланице НАТО-а) буду нападнуте и да Запад треба да делује одмах како би избегао "потенцијалну катастрофу".

"О председнику (Владимиру) Путину морамо да размишљамо на основу онога шта ради, не шта говори. Он је напао Грузију, напао је Крим, напао је Украјину... Он напада и пролази са тим", рекао је генeрал Ширеф.

НАТО је већ појачао одбрану у балтичким земљама, али Ширеф тврди да НАТО "мора да подигне степен безбедности на ниво који ће агресора натерати да два пута размисли пре него што одлучи да ли је напад вредан ризика".

У предговору своје књиге, генерал Ширеф је критичан према недавном слабљењу одбране Велике Британије.

"Земља која је некада ходала лагано и носила велики штап, сада има гласне лидере, али, захваљујући смањењу одбрамбених капацитета, носи веома мали и импотентан штап", написао је генарал Ширеф у предговору.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи