Након камионџија у штрајку и француска железница

Железнички саобраћај унутар Француске је обустављен, а возови на међународним линијама функционишу нормално услед општег штрајка радника железнице. Полицајци протестују због због свакодневних напада на њих.

Француска Национална железничка компанија СНЦФ наводи да је отказана трећина полазака брзих возова, док ће возови на линијама за Лондон и Лисабон саобраћати по најављеном плану и реду вожње, преноси АП.

Синдикати запослених на железници почели су штрајк са захтевима да им се промени радно време, уведу нова правила за прековремени рад и правила о коришћењу слободног дана.

Штрајк су организовала два највећа гранска синдиката у земљи, у знак протеста због промена радног времена и смањења накнада за прековремени рад и слободне дане, као и због најављених реформи прописа о раду, за које противници тврде да ће угрозити права радника.

Генерални синдикат предложио је да рад железница буде обустављен сваке среде и четвртка, док је Унија синдиката позвала штрајкаче на општу обуставу рада све до 11. јула, уочи финалног меча Европског првенства у фудбалу, јавио је француски дневни лист Монд.

Возачи камиона су такође у штрајку од понедељка, када су увели болокаду путева око градова на западу Француске.

Париски метро још увек функционише по устаљеном режиму.

Протест полицајаца

Полицајци у Француској протестују у више од 60 градова због свакодневних напада на полицију током масовних демонстрација због реформи прописа о раду, пренео је АП.

Учесници протеста окупиће се у време редовне паузе, а највише људи очекује се на Тргу Републике у Паризу.

Француски председник Франсоа Оланд рекао је јуче да је више од 350 полицајаца повредено у сукобима са противницима реформи радног законодавства, а 60 особа је приведено због напада на полицију.

Директор полиције Жан-Марк Фалконе рекао је за радио Европа 1 да је мржња према полицији присутна код свега 10 одсто француске популације, али да то резултира свакодневним насиљем.

Према наводима француског дневног листа Фигаро, протести полицајаца у Француској веома су ретки и до сада су се углавном односили на повећање плата.

Полиција је за последњих 30 година протестовала свега четири пута, од чега два пута током мандата Франсоаа Оланда.  

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи