Тужба против "Тесла моторса" због експлоатације страних радника

Амерички произвођач аутомобила "Тесла моторс" најавио је у уторак да ће бити покренута истрага поводом оптужби држављанина Словеније Грегора Лешника за експлоатисање страних радника.

Грегор Лешник је тужио компанију након што је, како тврди, задобио тешке повреде у несрећи на радном месту 2015. године док је помагао да се изгради нова Теслина фабрика боја у граду Фримонт у Калифорнији.

Информације о правним акцијама против "Тесла моторс" појавиле су се након извештаја америчког листа "Сан Хозеа Меркјури Њуза", који је испитао наводе из тужбе.

Лист је, након спроведене истраге, закључио да је Лешник један од "најмање 140 увезених радника, који су запослени да раде на изградњи фабрике боја на основу Б-1/Б-2 виза испод цене", пренела је СТА.

Радници су стигли у САД преко два подизвођача немачког "Ајзенмана" и његовог словеначког партнера "ИСМ Вузем", додаје лист.

Компанија тврди да су је америчке власти ослободиле одговорности за повреду на радном месту током које је Лешник поломио обе ноге и претрпео благи потрес мозга.

Он се после вратио у Словенију, али и даље није способан за рад.

Лист је, испитујући дубље случај, навео да је сумњива пракса запошљавања, којима се јефтини радници у иностранству плаћају само пет долара по сату.

Радницима из источне Европе, тврди лист, обећано је 12 долара по часу и радна недеља од 40 часова, али су радили од 60 до 70 часова недељно за пет долара по часу, додаје се у тужби.

Лист наводи и да према типу визе Б-1, коју су Лешнику издали његови послодавци, није дозвољено да он изводи физички рад на градилишту.

Америчка компанија је првобитно оценила да је тај случај питање за њихове подизвођаче, а потом је саопштила да је поступала легално додајући да се придржавала високих моралних стандарда.

"Тесла ће сарађивати са Ајземаном и Виземом у спровођењу темељне истраге", саопштила је компанија.

Она је обећала да ће побринути за Лешника додавши да је "апсолутно неприхватљиво" ако се испостави да су тачне оптужбе да су радници плаћани пет долара по сату и обећала да ће предузети акције како би обезбедила да се "догоди права ствар".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи