Папа: Омогућити муслиманки да носи хиџаб, ако то жели

Поглавар Римокатоличке цркве папа Фрања је у интервјуу за француске медије рекао да државе треба да буду секуларне, као и да оне везане за једну религију заврше лоше.

Верујем да секуларизам попраћен јаким законима који гарантују верску слободу пружају оквир за кретање према напред, рекао је папа, а пренео хрватски сајт Индекс.

На повећану забринутост хршићана због ширења ислама у Европи, папа је рекао да свако има право да упражњава веру коју он или она одабере, као и да секуларна држава, за разлику од оне с једном религијом, може свакоме да пружи ту прилику.

"Ми смо сви једнаки, као синови Божји или нашег личног достојанства. Али, свако би требало да има слободу упражњавања властите вере. Ако муслиманка жели да носи хиџаб, њој то треба омогућити. Исто важи и ако католик жели да носи крст. Морамо имати прилику да исповедимо своју веру - не на маргинама културе, већ у њој", истакао је папа Фрања.

Осим тога, папа је критиковао Француску, забринут због поистовећивања ислама и екстремизма након терористичких напада. 

Када је реч о еутаназији и испополним браковима, папа Фрања је рекао да се ради о друштвеним питањима које треба да реше световне власти, али и да лична уверења људи треба да се поштују кад се усвајају поједини закони.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи