Сузавцем на демонстранте у Паризу, блокаде путева широм Француске

У Француској су подигнуте тензије око контроверзних реформи тржишта рада, па је у Паризу полиција испалила сузавац током протеста на левој обали Сене, док су у Прованси и Нормандији камионџије блокирали путеве.

Широм Француске од јутрос је блокиран саобраћај пошто је седам синдиката позвало на штрајк због предложених измена закона о раду, међу којима су и Париска саобраћајна мрежа, Француска железница и возачи камиона. Штрајку ће се придружити и синдикати париских аеродрома.

Мирна шетња чланова синдиката кроз Париз је прекинута кад су маскирани демонстранти почели да бацају предмете, па је интервентна полиција морала да испали сузавац.

Демонстранти су такође спрејем на једној аутобусној станици исписали графите на енглеском "Туристи идите кући, избеглице дођите". Протестна шетња је нешто касније настављена.

Камионџије су блокирале путеве у близини Марсеја, Нанта и Ле Мана. Они страхују од пада зараде зато што предлог закона предвиђа смањење накнаде за прековремени рад.

Вођа синдиката у Марсеју Лоран Казанова је изјавио да је циљ протеста био "да се парализује саобраћај и блокира привреда".

Седам француских синдиката позвало је на штрајк због предложених измена закона о раду, а међу њима су Париска саобраћајна мрежа (РАТП), Француска железница и возачи камиона, због чега је саобраћај од раних јутарњих сати блокиран широм земље, јављају француски медији.

У Паризу су протести почели у 14 сати, док су камионџије још током ноћи ступиле у штрајк.

У области Париза, више аутобуских је измењено, а неке станице метроа су затворене. Најављени су и поремећаји у ваздушном саобраћају, пошто се штрајку придружују и синдикати париских аеродрома.

Француска железница је позвала путнике да, уколико су у могућности, одложе или откажу путовања, а за сутра најављује поремећаје.

Град Авр у Нормандији, који француски лист Фигаро описује као "мртав град", паралисан је још од шест часова, када је око 3.000 демонстраната блокирало његове лучне и индустријске зоне, поставиши 15-ак блокада.

Француски председник Франсоа Оланд поручио је данас демонстрантима да неће устукнути кад је реч о предлогу закона о раду који недељама изазива уличне протесте и који је довео до гласања о поверењу влади.

"Нећу попустити", истакао је Оланд у интервјуу за француски Радио Ероп1 и обећао чвршћу акцију против оних који праве нереде инфилтрирајући се међу уличне демонстранте и улазећи у сукоб са полицијом.

Председник је рекао да ће закон "проћи", као и да има подршку синдиката који су за реформе и већине социјалиста у парламенту.

"Више волим да будем запамћен као председник који је спровео реформе него председник који ништа није урадио", рекао је Оланд.

У Француској се месецима одржавају протести због усвајања спорног закона о раду.

Због недостатка парламентарне већине за усвајање закона о раду који је последња велика реформа током Оландовог петогодишњег мандата, влада је прошле недеље одлучила да закон сама усвоји заобилазећи парламент.

Новим законом о раду предвиђене су веће слободе за послодавце у погледу утврђивања радног времена и отпуштања радника као технолошких вишкова. Противници тврде да ће ове измене погоршати права запослених, нарочито младих. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи