Читај ми!

Парламентарни избори у Пољској

У Пољској се одржавају парламентарни избори на којима право гласа има 37 милиона Пољака. Први пут у историји земље скоро је извесно да ће премијер бити жена.

Око 37 милиона Пољака бира нов састав оба дома парламента - 460 посланика Сејма, доњег дома парламента, и 100 припадника Сената.

Биралишта су отворена у седам сати по локалном времену, а прелиминарни резулати биће познати по затварању бирачких места у 21 сат, а званични резултати биће сутра саопштени, пренела је агенција АП.

Први пут у историји те земље за место премијера надмећу се две жене - актуелна премијерка и шефица либералне Грађанске платформе (ПО) Ева Копач и потпредседница десничарско-конзервативне Партија права и правде (ПиС) Беата Шидло којој припада улога фаворита.

Према анкети Института Ипсос спроведеној прошле недеље, 32 одсто испитаника подржало би Шидло, а 23 одсто Еву Ковач, преносе агенције.

Истраживања јавног мњења показују да ПиС има велику предност у односу на владајућу Грађанску платформу која је на власти у последњих осам година, само још увек није познато да ли ће ПиС освојити довољно гласова да сама формира владу или ће морати да уђе у коалицију.

Посматрачи оцењују да ће се исход избора осетити не само у Пољској, већ и знатно шире и да ће утицати на будућу улогу Пољске у европској избегличкој кризи, али и на друга европска питања.

Пољска је једина чланица ЕУ која је успела да избегне рецесију и остаје једна од европских економија које бележе најбржи раст, али ако се анкете испоставе као тачне, у Пољској би могло да дође до промене владе после осам година, наводи Гардијан.

ПиС бившег премијера Јарослава Качињског позната је по чврстој спољнополитичкој позицији, како према Русији тако и према ЕУ, а на плану унутрашње политике по популистичким захтевима.

Осим две водеће партија, треба поменути Пољску народну партију (ПСЛ) која је партија десног центра и тренутно млађи партнер у коалиционој влади, Уједињену левицу (ЗЛ), коалицију левог центра, Коалиција за обнову Републике - слобода и нада (Корвин) десничарску евроскептичну партију и "Кукиз"15 покрет против естаблишмента предвођен певачем Павелом Кукизом.

Ниједна партија после пада комунизма у Пољској никада није освојила већину, што значи да би шансу за коалицију добила Грађанска платформа уколико победу однесе ПиС.

Међутим, ко год да формира будућу владу, извесно је да ће на њеном челу бити једна жена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару