Читај ми!

Сукоби полиције и студената на протестима у Преторији

Јужноафричка полиција за растурање демонстрација употребила је шок-бомбе и водене топове против групе насилних студената на протестима против подизања универзитетских школарина испред седишта владе у Преторији. Нема информација о повређенима.

Хиљаде јужноафричких студената дошло је у Преторију, административни центар земље, да протестују због најављеног повећања универзитетских школарина, а током протеста дошло је до сукоба са полицијом, преноси Бета.

Због демонстрација настава је прекинута у неким од водећих универзитета у земљи.

То су најмасовније демонстрације у више од недељу дана протеста и међу највећим од када је укинут апартхејд 1994. године. Оне представљају изазов за председника Џејкоба Зуму и владајући Афрички национални конгрес (АНЦ).

Многи студенти оптужују владу да не чини довољно да подржи студенте и њихове породице које имају тешкоће са плаћањем рачуна.

Председник Џејкоб Зума састаће се данас са студентским лидерима и члановима управе универзитета у згради владе. Он и друге вође владајућег АНЦ-а рекли су да имају разумевања за студентске притужбе и подржавају протесте студената под условом да су мирни.

У Кејптауну је у среду приведено 29 људи због насиља током протеста, али су ослобођени.

Протести су почели прошле недеље на угледном Универзитету "Витватерсранд" у Јоханезбургу, који је касније одустао од планова за подизање школарине за 10,5 одсто 2016. године, а проширили су се на најмање још десет универзитета.

Дописници наводе да протести показују растуће разочарање са владајућим Афричким националним конгресом због високог нивоа сиромаштва, незапослености и корупције владе.

Трошкови студирања за студенте у Јужној Африци се разликују, али могу да достигну неколико хиљада долара на неким универзитетима. Тај износ уз цену уџбеника и становања представља велики терет за многе сиромашне студенте у земљи где постоји велики јаз између имућних и оних са скромним примањима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару