"Нема назнака да је било који Србин отет у Либији"

Амбасада Србије у Либији, после интензивне провере вести да је у тој земљи отет један српски лекар, није добила никакве назнаке да се то догодило, изјавио је за Танјуг амбасадор Србије у Триполију, Оливер Потежица.

Потежица је подсетио на упозорење Министарства спољних послова из јула прошле године да грађани Србије не путују у Либију. 

После вести да је у Либији отет доктор из Србије, амбасада је "чак добила податке да је реч о максилофацијалном хирургу и одмах предузела кораке, и то врло интензивне, на проверавању те информације, али испоставило се да нема никаквих назнака да је било који доктор у Триполију киднапован", рекао је Потежица.

"Касније се појавила друга информација, да је наводно киднапован неки наш доктор у близини болнице у месту 50-ак километара југозападно од Триполија. Предузели смо кораке да и то проверимо - нема ниједног, према нашим информацијама, нашег радника који ради у тој болници, а према информацијама другог медицинског особља из исте болнице, наш последњи радник који је радио у њој отишао је пре два месеца", додао је амбасадор.

Потежица је овом приликом поновио упозорење о путовањима у Либији, које је МСП издало крајем јула прошле године, када су у тој земљи почели сукоби - да је препорука грађанима Србије да не иду у Либију и да су у то време најжешћих сукоба грађани позвани да одмах напусте ту земљи.

"Радимо све што је у нашој моћи да пружимо свим нашим људима помоћ и заштиту и још једном понављамо: немамо података да је било ко киднапован у Либији. Имали смо неке информације, проверавали смо, настављамо да их проверавамо, али за сада нема ниједног показатеља да је било ко отет", закључио је амбасадор Потежица.

Претходно је Блиц објавио да је лекар, чији идентите није објављен, отет у близини болнице "Ал Сабеја" у Триполију. Наведено је да је информације о отмици стигла преко либијске агенције Лана.

Објављено је да су његове колеге изјавиле либијским властима да га је отела група нааоружаних мушкараца. 

Танјуг се позвао на италијанску агенцију АНСА када је пренео да је отети доктор из Србије, чије име није наведено, радио у болници "Ал Сабеја" у Триполију.

У српској амбасади у Триполији лице које се јавило на телефон новинару РТС-а рекло је, пре изјаве амбасадора Танјугу,  "да се јавимо сутра после десет сати пошто је недеља нерадни дан".  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару