Читај ми!

Немачка уводи контролу на граници с Аустријом

Немачки званичници објавили да се успоставља контрола на граници с Аустријом. Претходно је директор немачке железнице аустријском колеги рекао да Немачка обуставља железнички саобраћај из Аустрије. И Чешка најавила да ће појачати контроле на граници с Аустријом. Европска комисија саопштила да Немачка има легално оправдање за најновије мере. Аустрија неће уводити додатне контроле на граници с Мађарском.

На стотине немачких полицајаца мобилисано је да би спроводили контролу границе, саопштио је портпарол немачке федералне полиције. 

Немачки министар унутрашњих послова Томас де Мезјер изјавио је да Немачка привремено поново уводи контролу својих граница како би спречила прилив избеглица у ту земљу.

"Немачка привремено уводи контролу својих граница, посебно с Аустријом", рекао је немачки министар.

Де Мезјер је раније данас рекао да избеглице које траже уточиште у Европи немају право да бирају земљу у коју ће бити смештени.

"За избеглице није могућ слободан избор места живљења. То нигде на свету не постоји", рекао је Де Мезјер немачким медијима.

Немачки медији су раније најавили да Немачка намерава да поново успостави контроле на својој граници са Аустријом, у тренутку када се суочава са рекордним приливом избеглица.

Баварски премијер Хорст Зехофер рекао је да су граничне контроле важан сигнал остатку света, пренео је Ројтерс

Министар унутрашњих послова Баварске рекао је да контрола на граници није временски ограничена и да ће то зависити од ситуације на терену. Такође је рекао и да би се контрола могла применити и на границама са другим земљама уколико то буде неопходно.

Након одлуке Немачке, и Чешка је саопштила да ће због избегличке кризе ојачати контроле на граници са Аустријом.

"Чешка Република јача мере на својој граници са Аустријом. Даљи кораци ће бити утврђени према броју избеглица које одлазе у Чешку Републику", изјавио је за чешку државну телевизију министар унутрашњих послова Чешке Милан Хованец, пренео је АФП. 

Огласио се и премијер Мађарске Виктор Орбан, који је поздравио увођење граничне контроле. Тај потез је оценио као неопходан за очување немачких и европских вредности.

Француска је позвала све земље Европске уније да у потпуности поштују правила шенгенске зоне. 

Само током јучерашњег дана је у Минхен, престоницу Баварске, немачке покрајине на југу земље, у коју избеглице прво стижу, дошло 12.200 избеглица.

Локална полиција је саопштила да је тај град готово потпуно исцрпео своје капацитете за прихват избеглица које масовно стижу у Немачку.

Од почетка године, у Немачку је стигло 450.000 избеглица.

Након одлуке Немачке, аустријски канцелар Вернер Фајман је после одржане ванредне седнице владине радне групе за питање избеглица, рекао да Аустрија неће увести додатне контроле.

Указао је да се не може проценити како ће се контроле Немачке одразити на стање у Аустрији.

Већ постојеће контроле по принципу случајног узорка на граници са Мађарском биће настављене, објаснио је вицеканцелар Рајнхолд Митерленер.

ЕК: Немачка има оправдање за граничне контроле 

Немачка има легално оправдање за данашње поновно увођење граничне контроле, нарочито према Аустрији, саопштила је Европска комисија, истичући да то отвара питање заједничког приступа избеглицама.

"Привремено поновно увођење граничне контроле међу државама чланицама је изузетна могућност експлицитно предвиђена за кризне ситуације Шенгенским граничним кодексом и регулисана њиме", саопштила је ЕК, а преноси Ројтерс.

"Тренутна ситуација у Немачкој је изгледа 'prima facie' (= на први поглед) предвиђена прописима", саопштава ЕК, уз напомену да ће пратити развој догађаја.

ЕК наглашава да је коначни циљ враћање на нормалну ситуацију, односно на укидање граничне контроле међу земљама чланицама ЕУ "што пре то буде изводљиво".

У саопштењу се истиче да данашња немачка одлука наглашава хитност усвајања мера које је предложила ЕК како би се савладала избегличка криза.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару