Читај ми!

Песков без потврде да су руске трупе у Сирији

Портпарол Кремља Дмитриј Песков одбио је да коментарише да ли руске трупе учествују у борбама у Сирији, након што су извори из Либана рекли за "Ројтерс" да су руске снаге почеле да учествују у операцијама у Сирији.

"Претња коју представља Исламска држава је очигледна. Једина сила способна да се томе одупре је сиријска војска", рекао је Песков, поновивши став званичне Москве да њен дугорочни савезник, председник Сирије Башар ел Асад, треба да буде део међународних напора у борби са радикалном исламистичком групацијом, преноси Танјуг.

Песков је додао да ће председник Русије Владимир Путин говорити о Сирији и Исламској држави током обраћања Генералној скупштини УН касније овог месеца у Њујорку.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је да руски авиони које лете у Сирију тој земљи испоручују војну опрему и хуманитарну помоћ, не коментаришући забринутост САД и НАТО-а да су руске снаге почеле да учествују у операцијама у Сирији.

Русија је подржавала председника Сирије Башара ел Асада током четворогодишњег грађанског рата у тој земљи, пружајући му оружје и војне стручњаке који су обучавали сиријску војску, преноси агенција АП.

Лавров је поновио да Русија има војне стручњаке у Сирији који помажу у обучавању сиријске војске да управља испорученом техником, али није коментарисао наводе разних медија да руске трупе учествују у борбама у Сирији.

На питање новинара у Москви о руским авионима који су слетели на аеродром у близини највеће сиријске луке Латакија, Лавров је рекао да су они носили "војну опрему у складу са међународним правом, као и хуманитарну опрему".

Ројтерс наводи, позивајући се на "три либанска извора која су упозната са политичком и војном ситуацијом" у Сирији, да су "руске снаге почеле да учествују у борбеним операцијама у тој земљи као подршка сиријској војсци".

И у другим западним медијима, уз позивање на изворе из војске САД, појавиле су се вести о наводном упућивању руских војника у Сирију.

Руско Министарство иностраних послова јуче је саопштило да Русија испоручује војну технику Сирији у пуној сагласности са међународним правом и да може, у случају потребе, да размотри и додатну помоћ Дамаску у борби против тероризма.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару