Дачић: Очувати стабилност у региону Јужног Кавказа

Министар спољних послова и председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић изјавио је, током посете Јерменији, да је интерес те међународне организације да се задржи стабилност у региону Јужног Кавказа и да се ради на успостављању поврења између земаља у региону.

"Ми ћемо као организација, и Србија као председаваућа, дати свој допринос да помогнемо да овај рад буде успешан", рекао је Дачић након састанка са министром спољних послова Јерменије Едвардом Налбандијаном.

Председавајући ОЕБС-у је, такође, похвалио сарадњу јерменских власти и мисије ОЕБС-а у Јерменији и истакао да подржава рад Минске групе, која се бави посредовањем око питања Нагоро-Карабаха, као и рад његовог специјалног представника за Јужни Кавказ амбасадора Ангела Гнедингера.

"Сматрам да је то веома значајно за развој и реформе у овој земљи и да ОЕБС треба посматрати као партнера", рекао је Дачић додајући да ОЕБС настоји да се очува мир и безбедност у интересу свих грађана и свих народа.

"Потребно је велико стрпљење и умешност да се о питањима, о којима постоје различита мишљења и ставови, успешно спроводи политика и одлуке ОЕБС-а", рекао је Дачић.

Налбандијан се сагласио са својим српским колегом да су Србија и Јерменија две пријатељске земље и да треба радити на развију њихових билатералних односа у свим сферама од политичких до економских.

"Ми узајамно придајемо важност дугогодишњем пријатељству између две државе и посебно желим да нагласим да ценимо учешће вашег председника Томислава Николића поводом обележавања 100 година геноцида над Јерменима", подвукао је Налбандијан.

Како је рекао, шефови дипломатија Србије и Јерменије потписали су меморандум о сарадњи два министарства спољних послова о дипломатским консултацијама и договорили се да отворе дипломатске мисије у Јерувану и Београду како би олакшали либарализацију визног режима између две државе.

Дачић је, претходно, разговарао у Јерменији са председником те државе Сержом Саргсјаном и председником парламента Галустом Сахакјаном.

Посетом Јерменији, Дачић је закључио серију посета мисијама ОЕБС-а Јужном Кавказу, током које је, у функцији председавајућег ОЕБС-у, посетио и највише званичнике Грузије и Азербејџана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 29. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи