Читај ми!

Рат у Авганистану однео 100.000 жртава

Од почетка инвазије у Авганистану 2001, под вођством САД, до повлачења међународних снага прошле године погинуло је готово 100.000 људи, а рањено је исто толико.

Институт Вотсон за међународне студије Универзитета Браун спровео је истраживање "Цена рата" о броју смртних случајева и повреда у ратовима у Авганистану и Пакистану, преноси Бета.

Број цивила и војника погинулих у обе земље био је 149.000, док је 162.000 било тешко повређено, наводи се у студији.

Указујући на пораст броја жртава последњих година, ауторка студије Нета Крофорд је истакла да подаци показују да се рат у Авганистану не завршава, већ се "погоршава".

Жртве укључују цивиле, америчке и савезничке војнике, талибане и друге побуњенике, новинаре и хуманитарне раднике.

Према подацима Уједињених нација, број цивилних жртава је у прва четири месеца 2015. повећан за 16 одсто, са 974 особе које су убијене и 1.963 рањене. Највише цивила страдало је после 2007. године, и већином су убијени у нападима побуњеника.

У извештају се наводи да су 26.270 убијених авганистанских цивила и 29.900 повређених директна последица рата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи