Читај ми!

САД, закон о шпијунирању још није изгласан

Амерички Сенат није успео да до поноћи, кад је истекао рок, изгласа закон којим ће проширити овлашћења званичних власти над шпијунским агенцијама које прикупљају телефонске записе и друге податке од грађана САД.

После дебате о страху америчке владе од терористичких напада, Сенат је гласао да унапреди реформе закона који би заменили програм обимног прикупљања података са телефона, који је пре две године открио бивши службеник Националне агенције за безбедност Едвард Сноуден, преноси Танјуг.

Мада Сенат није изгласао закон у предвиђеном року, гласање представља делимичну победу за демократског председника Барака Обаму који се залагао за реформске мере као компромис између заштите приватности и задржавања алата за заштиту земље од напада.

Коначна одлука Сената је одложена до уторка због приговора сенатора Ренда Паула, председничког кандидата либератријанских републиканаца, који се гневно супротстављао прогаму НСА као незаконитом и неуставном.

Као резултат тога, програм претарживања и евиденције телефонских података престаће у поноћ кад истиче важење кључних одредби закона познатог као Патриотски акт, који је донет после 11. септембра 2001. године. Осим тога, америчке правне и безбедносне агенције губе овлашћење за спровођење других програма.

Изгледа да ће програм ипак бити настављен у другом облику, са другим владиним инстутуцијама, пошто је Сенат изгласао са 77 према 17 гласова реформу закона, позивајући се на Закон о слободи.

Пол је призано да ће тај закон на крају проћи.

Влади ће бити дозвољено да настави прикупљање информација које се односе на све стране обавештајне истраге које су почете пре истека рока.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи