Ирану поново прете санкције УН

Шест светских сила усагласиле су механизам о поновном успостављању санкција УН Ирану, ако та земља поново прекрши одредбе будућег нуклеарног споразума, чиме су отклониле главну препреку за договор с Техераном пре крајњег рока 30. јуна, саопштиле су западне дипломате за Ројтерс. Иран ће разматрати "друга решења" поводом захтева Запада.

Договор шест светских сила - САД, Велике Британије, Француске, Немачке, Русије и Кине - корак је ка могућем споразуму с Ираном, упркос заосталим препрекама, као што је омогућавање представницима УН да обиђу иранска војна постројења, преноси Танјуг.

Нуклеарни преговори Ирана са Групом 5+1 (САД, Русијом, Кином, Великом Британијом, Француском плус Немачком) почели су крајем 2013. и усмерени су на постизање споразума који би ублажио бојазан Запада да Техеран под плаштом цивилног нуклеарног програма развија оружје, у замену за ублажавање санкција које су нанеле велику штету иранској економији.

Почетком априла, Иран и велике силе постигле су договор о оквирном споразуму који треба да буде финализован до краја јуна, а према коме је Техеран у обавези да значајно смањи број центрифуга у замену за суспензију санкција.

САД и европски преговарачи желе да било какво ублажавање санкција УН уведених Ирану буде аутоматски повучено, ако Техеран прекрши договор. Русија и Кина традиционално одбијају овакве аутоматске мере, сматрајући их кршењем њиховог права на вето, као сталних чланица Савета безбедности УН.

Зариф: Иран ће разматрати другa решења

Иран ће разматрати "друга решења" поводом захтева Запада да дозволи инспекторима Уједињених нација приступ својим војним локацијама и разговоре са нуклеарним научницима, изјавио је шеф иранске дипломатије Мохамад Џавад Зариф.

"Одлучили смо да разговарамо о другим решењима на решавању овог питања", рекао је Зариф за иранску агенцију Мехр, након шест сати састанака које је имао са својим америчким колегом Џоном Керијем у суботу у Женеви.

Зариф није прецизирао како ирански преговарачи планирају да разреше ово питање и навео да и даље постоји неколико тачака неслагања између Ирана и САД, наговештавајући да није било значајног напретка у његовим разговорима са Керијем.

"Одлучили смо да радимо пуно радно време наредне три или четири седмице како би видели да ли је или не могуће постићи споразум", додао је Зариф, а пренео Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи