"Бела удовица" одговорна за 400 убистава

Британска џихадисткиња Саманта Лутвејт, познатија као "бела удовица", тренутно је једна од водећих личности терористичке групе Ел Шабаб и сматра се одговорном за убиство 400 особа, преносе британски медији.

Представници безбедносних служби верују да је ова Британка (32), иначе мајка четворо деце, организовала и масакр на универзитету у Кенији прошлог месеца у којем је наоружани нападач убио 148 особа, преноси Танјуг.

"Ова жена је десна рука вође терориста који усмерава нападе", изјавио је за Мирор неименовани извор у Могадишу.

Након што је велики број вођа Ел Шабаба погинуо у нападима дронова, Саманта је врло брзо напредовала у хијерархији организације.

Припадници терористичке организације препознали су да је Лутвејтова интелигентна и зла особа, па су јој одмах поверили најбруталније злочине, наводи британски лист.

Виши официр за борбу против тероризма у Сомалији рекао је да је Лутвејтова десна рука лидера Ел Шабаба Ахмада Умара и да се сумња да је наручила убиства више од 400 недужних особа.

"Она је злобна особа, али веома паметан оперативац", додао је виши официр из Сомалије.

Верује се да је Лутвејтова, родом Британка из Ејлсберија, организовала терористичке рације, бомбашке нападе, као и масакр на Универзитету у Кенији.

Саманта такође врши и регрутацију тинејџера и жена за бомбаше самоубице подмићивањем њихових породица за суму од свега 300 фунти, наводи Мирор.

Верује се да дечаке "испраних мозгова", који често нису старији од 15 година, дрогиране хероином шаље у сигурну смрт као бомбаше самоубице.

"Она не учествује директно у нападима, јер је веома значајна за целу групу, али је одговорна за смрт неколико стотина људи'', нагласио је виши официр.

Међутим, додаје да се најтраженија жена на свету суочава са истом судбином као њене бивше вође.

"Ми делимо информације са британским агентима у Могадишу који покушавају да је нађу", објаснио је овај званичник додавши да очекује да ће ускоро и бити пронађена.

Ћерка бившег војника који је служио у Северној Ирској, напустила је Велику Британију након терористичког напада 2005. у којем су погинуле 52 особе.

Саманта је оптужена за осмишљавање напада у тржном центру у Најробију 2013. у којем су екстремисти Ел Шабаба убили 67 особа.

У међувремену, Интерпол је издао црвену потерницу за њом, а безбедносне службе више од 200 држава је активно траже.

Успела је да избегне смрт у марту напустивши један терористички камп пре него што су га Сједињене Државе бомбардовале.

Кенијски авиони су такође бомбардовали и кампове у Сомалији за које су веровали да су њено склониште.

Верује се да се тренутно крије у граду Хавају у јужној Сомалији који је упориште Ел Шабаба, као и да је око ње увек група од 15 бораца која је штити.

"Она никад не спава на истом месту два пута. Стално је у покрету", нагласио је неименовани званичник додавши да због тога ретко виђа своју децу.

Ел Шабаб је огранак Ал Каиде у Сомалији који још увек контролише петину те земље, упркос покушајима мисије Афричке уније да поврати окупирану територију.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару