Напад на штаб прокурдске партије, шест повређених

Најмање шесторо људи повређено је у две одвојене, али истовремене експлозије у канцеларијама прокурдске Народно демократске партије (ХДП) у Адани и Мерсину, уочи општих избора у Турској, јавила је турска новинска агенција "Доган". Турска влада осудила је напад, а премијер Ахмет Давутоглу обећао да ће починиоци бити кажњени.

Турске агенције јављају да је шест особа повређено, а троје људи теже у канцеларији ХДП у Адани, преноси Танјуг.

Шеф полиције у Мерсину Рахми Бастуг потврдио је да се експлозија догодила у кухињи те партије.

Истовремено, у оближњем граду Мерсину, експлодирао је букет цвећа послат на адресу седишта ХДП-а, где је такође неколико људи повређено.

Потпредседник странке Селахатин Демиртас требало би да се данас обрати грађанима на скупу у Мерсину, али за сада није саопштио да ли ће отказати тај догађај.

Турска влада осудила је напад, а премијер Ахмет Давутоглу обећао је да ће починиоци бити кажњени.

Давутоглу је на митингу у Караману у централној Турској рекао да оштро осуђује напад и да је дао јасне инструкције за покретање свеобухватне истраге.

Премијер је, међутим, упозорио на могућу прљаву кампању која би дискредитовала његову владајућу странку, пошто су неки чланови ХДП-а за нападе окривили владу.

"Од самог почетка смо били против насиља. Даће Бог да у 7. јун уђемо у миру", поручио је Давутоглу.

Министар културе и туризма Омер Челик објавио је на Твитеру да је формирана специјална јединица која укључује полицију, жандармерију и обавештајну агенцију, како би кривци за нападе на ХДП били пронађени.

Врховна изборна комисија Турске ће, 24. маја, објавити коначну листу кандидата укупно 19 политичких странака, међу њима и владајуће Партије правде и развоја, најјаче опозиционе Републиканске народне партије, као и опозиционих Националне народне партије и прокурдске ХДП, а на листи ће бити и имена независних кандидата.

Парламентарни избори у Турској биће одржани 7. јуна.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару