Читај ми!

Нигерија: Боко харам одрубио главе 23 особе

Припадници Боко харама одрубили су главе 23 особе и запалили село Буратаи на североистоку Нигерије, у којој се одржавају председнички избори, саопштили су локални званичници. Шест особа убијено у два одвојена напада на гласаче. Изборна комисија продужила гласање до недеље на 300, од 150.000 изборних места после низа техничких проблема и напада.

Наоружани нападачи палили су домове у Буратаију, 200 километара од града Маидугури, рекао је представник локалне управе Мохамед Адаму за агенцију АФП, преноси Танјуг.

Они су у нападима одрубили главе 23 људи, а 32 особе су повређене.

У Нигерији се данас одржавају избори и обележава их насиље.

Исламистичка терористичка група Боко харам убила је и шесторо људи у два одвојена напада на гласаче на председничким изборима, на североистоку Нигерије, саопштила је нигеријска полиција.

Први напад се догодио у месту Нгалда, у држави Јобе, а други у месту Вобе, у држави Гомбе на североистоку Нигерије. У тим нападима ватреним оружјем убијено је по троје људи, јавља Ројтерс.

Нигеријска полиција је јутрос саопштила како је на бирачком месту у основној школи у граду Авка, у држави Анамбра, експлодирала бомба, при чему није било жртава. "Нико није погинуо и нема повређених. Полицијски одред за експлозиве је ушао унутра", изјавио је Уче Езе, портпарол полиције у држави Анамбра, чији је Авка главни град.

Скоро 60 милиона бирача регистровало се за гласање на првим изборима у историји Нигерије, на којима један опозициони кандидат има реалне шансе да порази актуелног председника, јавља АП.

Главни фаворити међу 14 кандидата који желе да управљају најмногољуднијом државом у Африци јесу председник Гудлак Џонатан и бивши војни диктатор Мухамаду Бухари.

Ово су тек осми избори од када је Нигерија 1960. године стекла независност од Велике Британије.

Нигерија је земља са дугом историјом војних пучева и крвопролића узрокованих политичким и етничким размирицама, споровима око територија, крађом нафте и у последње време исламском побуном организације Боко харам.

Међународна заједница са великим интересовањем прати изборе у земљи са највећом привредом у Африци, а то нарочито важи за стране инвеститоре зато што је Нигерија највећа дестинација за директна страна улагања.

Џонатан и Бухари су у четвртак потписали мировни договор и обећали да ће прихватити резултате слободних и фер избора.

У насиљу пре избора већ је погинуло неколико десетина људи. Хиљаде Нигеријаца и странаца који раде у Нигерији напустили су ту земљу због страха да ће и после избора избити насиље.

Око 1.000 људи је погинуло у насиљу које је избило после избора 2011, када је Бухари изгубио а Џонатан победио. Тада није било сумње да ће Џонатан доминирати и освојити милионе гласова.

Али сада је финиш изборне трке много неизвеснији. Политичка сцена у Нигерији се променила пре две године када су водеће опозицоне партије формирале коалицију и први пут заједно подржале једног кандидата – Бухарија.

Изборна комисија продужила је гласање до недеље. Одзив Нигеријаца је више него задовољавајући. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару