Читај ми!

Ослобођене Чехиње које су отете у Пакистану

Две Чехиње, отете у пролеће 2013. у Пакистану на туристичком пропутовању за Индију, ослобођене су и јутрос су стигле у Чешку, потврдио је чешки премијер Бохуслав Соботка.

Најпре су турски медији, а за њима и чешки, објавили да су девојке отете у Пакистану јуче прешле турску границу и да су здраве, преноси Бета.

"Још увек не могу да поверујем да сам овде. Чак и сада се плашим да је то само сан", казала је Антоније Храстецка турској новинској агенцији Анадолија која је прва јавила да су Чехиње ослобођене.

Чехиње су ослобођене након два месеца преговарања захваљујући једној турској добротворној невладиној организацији, саопштио је чешки премијер.

Турској НВО су се обратили очајни родитељи пошто покушаји чешке дипломатије и иницијатива председника Чешке Милоша Земана у контакту са пакистанским властима нису уродиле плодом.

Антонију Храстецку и Хану Хумпалову средином марта 2013. године група од седам неидентификованих наоружаних отмичара у Балучистану у Пакистану извукла је из аутобуса којим су путовали преко Пакистана у Индију и заједно са локалним полицајцем који им је био као туристима пратња одвезли теренским возилом у непознатом правцу.

Полицајца су убрзо пустили, а тек након три месеца заточеништва на интернету се појавио видео снимак у коме девојке моле Запад да из затвора пусти пакистанску лекарку Афију Садики која је у САД осуђена на 86 година затвора за напад на америчке војнике.

Следећи видео, отмичари повезани највероватније са терористима из Ал Каиде, поставили су у јесен 2013. године и у њему Храстецка и Хумпалова моле чешку владу да им помогне и убеди пакистанску владу да преговора са отмичарима и жале се на лоше здравствено стање.

Породице су одбиле данас да дају изјаве чешким медијима и не зна се како су девојке ослобођене ни зашто су отете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару