Читај ми!

Американци спасли саудијске пилоте

Пао саудијски ловац-бомбардер током ваздушног напада на шиитске побуњенике у Јемену. Амерички војници су спасли двојицу пилота који су се катапултирали изнад Аденског залива. Почела евакуација страних дипломата. Шеф јеменске дипломатије поручује да би копнене снаге арапских земаља могле да буду потребне у наредној фази саудијске операције.

Пилоти авиона Ф-15 катапултирали су се у четвртак изнад мора јужно од Јемена, а спасао их је амерички хеликоптер који је долетао из суседног Џибутија, преноси Бета.

Саудијски пилоти су морали да се катапултирају због техничког квара на авиону, а сада се осећају добро, јавила је званична саудијска новинска агенција.

Авијација Саудијске Арабије и трећу ноћ заредом бомбардовала је положаје шиитских побуњеника у Јемену, на молбу јеменске владе. Ваздушни удари на престоницу Сану трајали су до зоре, наводе очевици, а преносе агенције.

У граду Адену, на југу Јемена, воде се уличне борбе између побуњеника и снага лојалних председнику Мансуру Хадију.

Авијација Судијске Арабије и њених савезника из Персијског залива наставила је да изводи ударе на Сану, коју побуњеници месецима држе под контролом.

Мете су била војна складишта, војне базе и објекти које користе лидери побуњеника.

Најмање 61 особа погинула је за три дана сукоба између побуњеника и милиција које се боре против њих у Адену. Директор локалне здравствене службе додао је да су 203 особе рањене.

Саудијска морнарица је почела евакуацију више десетина саудијских и страних дипломата из јужне јеменске луке Аден, објавила је државна телевизија.

"Саудијска краљевска морнарица је почела операцију евакуисања из Адена неколико десетина дипломата, међу којима су и Саудијци. Операција је названа 'Ураган'", наводи се у извештају.

И Уједињене нације почеле су евакуацију особља из престонице Сане због безбедносне ситуације, рекао је неименовани извор из УН.

Хути заузели значајне делове земље 

У међувремену су побуњеници Хути заузели значајне делове територије на југу и истоку Јемена.

Шиитски Хути и јединице војске које су се удружиле са њима заузели су и први део обале Арабијског мора – луку Шакра, која се налази 100 километара источно од Адена.

Представници коалиционих снага у Ријаду навели су да је циљ њихове акције заштита владе Јемена.

"Наставили смо да гађамо лансере ракета и побуњеничке трупе у покрету између севера и југа Јемена. Мета су били припадници наоружане шиитске милиције из групе Хути, у области према граници Јемена и Саудијске Арабије", изјавио је генерал мајор Ахмед Асери, портпарол коалиционих снага.

Краљ Саудијске Арабије Салман, председник Египта Абдел Фатах ел Сиси и председник Јемена Абдел Рабо Мансур Хади, који је у четвртак пребегао у Саудијску Арабију, састали су се у Шарм ел Шеику, уочи самита Арапске лиге, јавила је државна телевизија.

Јеменски и египатски званичници изјавили су се да ће копнене снаге Египта, Саудијске Арабије и других савезника бити послате у Јемен пошто се ваздушним нападима знатно ослабе снаге шиитских побуњеника.

"Копнене снаге арапских земаља могле би да буду потребне у наредној фази саудијске операције против шиитских побуњеника у Јемену", изјавио је шеф јеменске дипломатије Ријад Јасин.

Јасин је додао да ће јеменски председник Абд-Рабу Мансур Хади остати у једној арапској престоници док услови у Јемену не буду такви да може да се врати у земљу. 

САД помажу Саудијцима обезбеђивањем горива и авионима за надгледање, али не учествују директним војним акцијама.

Амерички председник Обама у разговору са саудијским краљем Салманом поновио је да подржава војну акцију у Јемену, саопштава Бела кућа. Сагласили су се да је њихов циљ постизање трајне стабилности у Јемену путем преговора и политичког решења, наведено је у саопштењу.

Безбедносни званичници су саопштили да је у нападима убијено око 80 Хута и њихових савезника. Подаци о жртвама нису могли да буду независно потврђени.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару