Читај ми!

Порошенко: Русија не познаје црвене линије

Украјински председник Петро Порошенко, који се у Берлину састаје са канцеларом Ангелом Меркел, рекао је да Споразум из Минска не функционише и, захтевајући продужетак санкција Русији до краја године, истакао да Русија више не познаје "црвене линије" и да води рат против Украјине.

Порошенко је рекао да цео свет мора разумети да Русија води рат против Украјине. "Почело је са руским сепаратистима који су у пролеће 2014. године добили подршку у наоружању руским оружјем. И од лета се регуларне руске трупе налазе у Украјини, десетине хиљада војника. Једини пут да се тај рат заустави је комплетно повлачење руских војника", рекао је Порошенко.

Захтевао је и бојкот Светског фудбалског првенства, које ће се за три године одржати у Русији.

"Све док су руске трупе у Украјини, сматрам одржавање Светског фудбалског првенства у тој земљи незамисливим", рекао је Порошенко.

Похвалио је дипломатски ангажман Меркелове и француског председника Франсоа Оланда.

Говорећи о Споразуму из Минска, Порошенко је навео да он не функционише и да је споразум, заправо, нада, а не реалност.

"Добра вест је да борци, које Русија подржава, бар у овом моменту не пуцају из ракетног и осталог тешког наоружања, као што су раније чинили. Али, истина је да тај споразум не функционише. 'Минск' је за нас нада, а не реалност...", рекао је Порошенко и нагласио да је Украјина "испунила сваку појединачну тачку" из уговора Споразума из Минска и одмах обуставила ватру.

"Руски борци су, међутим, учинили управо супротно од тога", тврди Порошенко.
Порошенко је нагласио да је "дијалог Меркелове са Русијом за Украјину екстремно важан" и, поводом традиционалне параде на Црвеном тргу у Москви 9. маја на коју је Меркелова најавила да неће доћи, рекао да "оно, што Русија сада чини нема ништа са идеалима који су у Другом светском рату довели до победе над нацистима".

На питање како он доживљава руског председника Владимира Путина, када са њим има разговоре, Порошенко је навео пример украјинског пилота, жене, затворене у Русији.

"Питао сам Путина - када ће те је коначно ослободити. Она је само бранила своју земљу, на украјинској територији. Већ девет месеци је држите илегално у затвору. Она је херој. Путин ми је хладно одговорио: Ту ја ништа не могу да учиним-наше судство је независно", рекао је Порошенко.

На питање шта стварно Путин жели, Порошенко је рекао да он (Путин) мисли како ради у интересу Русије.

"Ја мислим, међутим, да он делује против руских интереса. Он жели да контролише Украјину, али то он неће успети, чак и када би Кијев напао. Украјина никада није била толико сједињена у жељи да буде демократска и слободна земља. Путин је нашу земљу, руском агресијом, учинио тако проевропском, као што нико није могао ни замислити", рекао је Порошенко.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 20. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару