Читај ми!

Украјина повећава број војника за трећину

У тренутку када се Кијев бори против проруских снага на истоку земље, Врховна рада је усвојила Закон о повећању броја припадника оружаних снага за трећину, чиме ће укупан број украјинских војника достићи 250.000.

За закон је гласало је 270 посланика, што је знатно изнад 226 гласова, колико је потребно да би био усвојен, и сада остаје да га потпише председник Петро Порошенко, који је предложио ову меру прошлог месеца, чиме ће ступити на снагу као закон, преноси Ројтерс.

"Свако ко гласа против овог закона или га не подржи, ради у корист (руског председника Владимира) Путина и руске агресије, како би нога руског окупатора крочила на нашу територију у Донбасу и Криму", рекао је лидер Радикалне партије Олех Лијашко, преноси Танјуг.

Очигледно је, истакао је Лијашко, да ће Украјина бити снажна и успешна само ако има моћну војску.

Саветник украјинског министра унутрашњих послова Зорјан Шкирјак рекао је да проруски активисти не само што не престају са пуцњавом и не повлаче се, већ и појачавају своје снаге у јужној покрајини Доњецк, у близини лучког града Маријупоља, који је под контролом Кијева.

Неименовани портпарол украјинске војске упозорио је да су проруски активисти напали положаје украјинских војника или цивилне мете 40 пута у протекла 24 сата, укључујући 17 артиљеријских напада.

С друге стране, проруске снаге готово свакодневно оптужују украјинске снаге за гранатирање и нападе ватреним оружјем.

Варшава: Јачање украјинске војске у интересу Европе

Реагујући на одлуку украјинског парламента, шеф пољског Националног савета за безбедност Станислав Козјеј рекао је да је јачање украјинских оружаних снага у интересу Европе, Пољске и Украјине.

Козјеј је рекао да би се на тај начин допринело смањењу сукоба на истоку Украјине.

"Потпуно делимо овај став: што је јача украјинска војска, веће су шансе да се умањи ескалација сукоба. Стога је у интересу Европе, Пољске и Украјине да се ојача и додатно наоружа украјинска војска", нагласио је Козјеј, пренео је Ројтерс.

Козјеј, који је и саветник пољског председника Бронислава Коровског, састао се са секретаром украјинске службе за националну безбедност и савета за одбрану Александром Турчиновом.

Москва забринута најавом испоруке оружја Украјини

Амерички планови за испоруку оружја Украјини представљају претњу за руску безбедност, саопштио је у Москви портпарол Министарства спољних послова Русије Александар Лукашевич.

"Извештаји о америчким плановима за обимну испоруку оружја Украјини изазвали су најозбиљнију забринутост Министарства спољних послова", рекао је Лукашевич новинарима, додајући да је најава о испруци оружја дошла усред "успешне примене споразума о прекиду ватре у Донбасу", као резултат договора "Нормандијске четворке" 12. фебруара у Минску, пренела је агенција Тас.

Истакао је да најављене испоруке оружја не прете само подривањем мира и ескалацији сукоба на истоку Украјине, већ представљају и опасност за безбедност Русије, подсећајући да је руска територија више пута гранатирана ватром из Украјине.

Према речима руског дипломате, амерички Конгрес разматра и пружање помоћи у износу од милијарду долара за обуку и опремање украјинских снага.

"Због тога је америчка војска већ у Украјини. Евидентно је да они не желе да донесу мир овој земљи", оценио је Лукашевич тврдећи да је више од 300 америчких војника прекомандовано из базе у Италији у регион Лавова.

Нагласио је да је немогуће да испоруком оружја буде угашен пожар грађанског рата у Украјини, већ само кроз политички дијалог сукобљених страна.

Лукашевич је упозорио да би евентуална испорука америчког оружја Украјини драстично погоршала билатералне односе Москве и Вашингтона.

Прокоментарисао је и улазак бродова НАТО у Црно море, наводећи да је реч о провокацији која неће помоћи решавању конфликта у Украјини.

"Што се тиче уласка бродова, то бих назвао веома забрињавајућим сигналом и провокацијом која апсолутно не помаже стабилности и уверењу да ће се мировни процес у Украјини убрзати", рекао је Лукашевич.

Додао је да је војно присуство у близини регионалног конфликта увек опасно и да може изазвати различите непријатне последице.

 

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару