Читај ми!

Хладноратовска полемика НАТО-а и Русије

Високи званичници НАТО и Русије разменили су оптужбе које су подсетиле на хладноратовску реторику. Заменик Генералног секретара НАТО оптужује Русију са силом настоји да црта границе у Европи. Москва узвраћа да Алијанса гледа на Русију као на Совјетски Савез.

Највиши амерички цивилни званичник Алијансе, заменик генералног секретара Александар Вершбоу рекао је да "љута, ревизионистичка Русија" настоји да поврати утицај у Европи, између осталог поново силом цртајући границе како би остварила своје циљеве, преноси Бета.

Вершбоу је на конференцији за новинаре у Летонији рекао да руски председник Владимир Путин жели да "претвори Украјину у пропалу државу, и сузбије и дискредитује алтернативне гласове у Русији, како би спречио руски 'Мајдан'".

Под Путином је Русија развила "нови облик хибридног ратовања, комбинујући војно застрашивање, прикривене интервенције, тајно достављање оружја и оружаних система, економско уцењивање, дипломатску дволичности и медијске манипулације с отвореним дезинформисањем", рекао је Вершбоу.

Са друге стране, заменик руског министра одбране Анатолиј Антонов рекао је да одлука НАТО да створи шест база у балтичким земљама доказ је да западна војна алијанса Русију види као непријатеља.

Антонов је оценио да је то јасан знак да Алијанса гледа на Русију као што је гледала на Совјетски Савез, преноси Бета.

Истакао је да је на недавној конференцији о безбедности у Минхену био запањен "лудачким, параноидним" говором о руском војном јуришу.

"Алијанса је нашла шансу да открије нови живот, као феникс. Сви су размишљали ко ће бити претња пошто је нестао Совјетски Савез. Сада имају лепу прилику да прикажу Русију као непријатеља", нагласио је Антонов.

Антонов је додао да су "чланице НАТО искористиле ситуацију на југоистоку Украјине као изговор за одустајање од дипломатског језика" и за приближавање руској граници, наводи се у саопштењу руског Министарства одбране.

"Најновији догађаји су показали колико је свет несавршен", наводи Антонов и додаје да се након догађаја из 2014. године на свет мора гледати другим очима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару