Читај ми!

Клинтонова позвана на саслушање

Комитет Представничког дома Конгреса САД позвао је на саслушање бившу државну секретарку Хилари Клинтон због тога што је током мандата користила искључиво приватни мејл за званичну преписку. Клинтонова позвала да се њена пошта објави.

"Амерички народ заслужује (да чује) све чињенице", рекао је председник Представничког дома, републиканац Џон Бејнер, преноси Бета.

Републиканци, који контролишу оба дома Конгреса, оценили су да најновије откриће потврђује њихову дугогодишњу слику о Билу и Хилари Клинтон као тајанственим државницима, који су играли по сопственим правилима.

Демократе су одбациле те оптужбе као тривијалне, али оне су већ постале препрека за Клинтонову која је могући кандидат Демократске странке за председничке изборе у САД 2016. године.

Конгресмен Џејсон Чафец, председавајући комитета за реформе и контролу, намерава да истражи да ли је Клинтонова, користећи приватни имејл, прекршила федералне прописе по којима комуникација званичника треба да буде заштићена и архивирана.

Хилари Клинтон, која је била шефица Стејт департмента од 2009. до 2013. у администрацији председника Барака Обаме, ниједном за то време није користила имејл америчке савезне владе, већ лични, који је мање застићен и више подложан хакерском нападу.

"Њени помоћници нису тада предузели никакаве мере како би заштитили њену личну електронску пошту на серверима Стејт департмента као што то налаже савезни закон о архивама", навео је лист Њујорк тајмс у тексту посвећеном тој теми.

Лист је додао да би то могло да представља кршење закона који предвиђа архивирање преписке званичника.

"Желим да се објави моја пошта", навела је Хилари Клинтон на Твитеру и затражила од представника власти да то учине, на шта су они одговорили да ће их прегледати и обелоданити, "што је пре могуће".

Клинтонова, која је водећи демократски кандидат за председничку трку 2016. године, суочена је са критикама да је исклучиво приватни мејл, користила за службену преписку у времену од 2009. до 2013. године, када је била шеф дипломатије, преноси Танјуг.

Сада се поставља правно питање да ли је она прекршила федерална правила о чувању записа.

Заменик портпарола Стејт департмента Мари Харф је рекла да ће влади бити потребно неко време да прегледа сву документацију, с обзиром на њену обимност, али да ће настојати да то обави што пре.

Претходно је председник Републиканске странке Треј Гауди, који је основао специјалну Комисију да истражи терористичке нападе на представништво САД у Бенгазију, рекао је да ће предузети све правне лекове, како би добио све мејлове које је Клинтонова писала док је била државни секетар.

Комисија жели да истражи и целокупну комуникацију бившег државног секретара, која се односи на Либију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару