Читај ми!

"Хјуман рајтс воч": Толерисање злочина у име мира

Организација "Хјуман рајтс воч" позвала је власт у Авганистану да кривично гони осморицу "моћника" које оптужује за злодела почињена током америчког војног присуства у тој земљи.

Хјуман рајтс воч (ХРВ) је објавила извештај у којем позива новог авганистанског председника Ашрафа Ганија и његову владу да кривично гоне званичнике и команданте "чије је озбиљно кршење људских права одавно остало некажњено", преноси Танјуг.

У извештају под називом "Данас ћемо сви умрети: авганистански моћници и наслеђе некажњивости", пише да су "претходна авганистанска влада и САД омогућили моћним и изопаченим појединцима и њиховим снагама да почине злочине" за које би требало да одговарају.

У извештају су поменута осморица "моћника" повезана са полицијом, обавештајном службом и снагама милиције, одговорна за озбиљне злоупотребе у последњих неколико година, а подаци о њиховим злочинима прикупљени су током 125 разговора које је ХРВ обавио током 2012. године.

Према наводима из извештаја, бивши авганистански председник Хамид Карзаи рекао је 2002. године када је дошао на власт да је "правда сада луксуз", и да не може сада да се изгуби мир због тога.

Последица таквог размишљања, како тврди ХРВ, биле су отмице, силовања, илегална затварања, вансудска погубљења, разбојништва, убиства и сви остали тешки преступи, који су годинама некажњено чињени под заштитом режима.

У извештају је наведено да су САД званично подржавале мере борбе против корупције, док су истовремено наводно штитиле званичнике који су били под оптужбама да су корумпирани, као и да је Авганистан и данас једна од држава са најраширенијом корупцијом.

Нови председник Гани најавио је да ће током марта посетити САД, као и да његова влада неће толерисати насиље у државним структурама. Захвалио је ХРВ на извештају, али није коментарисао поменуте оптужбе против осморице авганистанских моћника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару