Читај ми!

Крхко примирје у Украјини, нове жртве

Три украјинска војника су убијена а девет их је рањено у последња 24 часа на истоку земље, где трају сукоби владиних и проруских снага, рекли су украјински војни извори за агенцију Ројтерс.

Нове жртве у Украјини указују на крхкост примирја које је пре две недеље закључено између Кијева и вођа проруских снага у источној Украјини и које је имало за циљ да оконча сукоб у којем је до сада страдало 6.000 људи, преноси Танјуг.

Војни извор који је желео да остане анониман, није изнео додатне детаље, а портпарол војске је рекао у ранијој изјави да су проруске снаге јуче гранатирале украјинске позиције 22 пута.

Европа и САД се надају да би споразум који је договорен у Минску прошлог месеца могао да допринесе смањивању тензија у конфликту који је довео до тога да везе између Русије и Запада буду на најнижем нивоу још од времена Хладног рата.

Украјина и проруске снаге свакодневно се међусобно оптужују за оружане нападе који, како оцењује Ројтерс, успоравају примену мировног уговора из Минска, који предвиђа и повлачење тешке артиљерије.

Проруске снаге су позвале новинаре да посведоче да је оружје уклоњено са линије фронта, али Организација за европску безбедност и сарадњу наводи да не може да потврди да је оружје повучено зато што им није дозвољен приступ месту на које је оружје премештено.

Председавајући ОЕБС-а Ивица Дачић најавио је скоро усвајање одлуке о продужењу мандата мисије ОЕБС-а у Украјини за годину дана, преноси Бета. 

Србија, као председавајућа ОЕБС-у, координира преговоре о продужетку мандата Специјалне посматрачке мисије у Украјини, и то не за шест, као што је досад била пракса, већ за 12 месеци, рекао је Дачић у интервју за документарни филм Финске телевизије поводом 40. годишњице потписивања Хелсиншког финалног акта.

Преговори би требало да буду завршени ускоро, а подршка коју Нормандијска четворка и ЕУ пружају раду Мисије указује на драгоценост њене улоге на терену, рекао је Дачић.

По његовим речима "криза у Украјини и око ње показала је да је ОЕБС најбоља платформа за превазилажење растућих подела и налажење заједничких прихватљивих решења".

Западни лидери сагласили су се да је неопходна "снажна реакција" међународне заједнице уколико буде прекишено примирје у Украјини, саопштено је из кабинета француског председника Франсоа Оланд.

Званичници Француске, Велике Британије, САД, Немачке и Италије и председник Европског савета о ситуацији у Украјини разговарали су путем видео-конференције наведено је да су званичници заказали "виртуелни састанак".

Мировни споразум договорен је у главном граду Белорусије 12. фебруара и сви учесници конференције су нагласили подршку споразуму.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару