Читај ми!

Сахрањен Борис Њемцов

Руски опозиционар Борис Њемцов, којег је у петак касно увече у центру Москве убио засад непознати нападач, сахрањен је на Троекуровском гробљу. Стотине људи чекало у реду да ода последњу пошту убијеном руском опозиционaру.

Тело убијеног руског опозиционара Бориса Њемцова је било изложено у отвореном ковчегу у Сахаровском центру у Москви, преноси Танјуг.

Поред ковчега стaјала је његова породица, пријатељи, сарадници, а ка Сахаровском центру непрестано су пристизали људи са цвећем.

Читав трг, преко кога се формирао ред од неколико стотина људина, био је окружен припадицима полиције, јавила је агенција Спутњик.

Десетине венаца, међу којима су неки имали траке у бојама руске заставе, положене су на гроб једног од водећих руских опозиционара, преноси агенција Тас.

Раша тудеј наводи, позивајући се на Интерфакс, да је сахрани присуствовало око 600 људи. 

Недалеко од музеја и центра за људска права "Андреј Сахаров", где се одржавала комеморација, налазило се неколико кола хитне помоћи.

Последњу пошту Њемцову одали су потпредседници руске владе Сергеј Прихотко и Аркадиј Дворкович, који је на ковчег положио букет црвеног цвећа, као и портпаролка руског премијера Наталија Тимакова.

Како наводи агенција Тас, комеморацији су присуствовали и председник Руског удружења индустријалаца и предузетника Александар Шоикин, директор Федералне агенције за масовне комуникације Михаил Сеславински, као и делегација владе Јарославлске области и парламента чији је Њемцов био посланик.

На комеморацији су били и бивши премијер а сада опозиционар Михаил Касјанов, амерички амбасадор у Москви Џон Тефт, бивши британски премијер Џон Мејџор и многи други.

Људи су у мимоходу полагали цвеће, палили свеће, чула се погребна музика, а на зидовима музеја и центра за људска права "Андреј Сахаров", налазе се црно-беле фотографије Бориса Њемцова.

Руски омбудсман Владимир Лукин рекао је да истрага о убиству Њемцова представља приоритет за руске власти.

"За наше власти је најважније да брзо пронађу људе који су планирали и извршили убиство", рекао је Лукин новинарима после комеморације Њемцову у московском центру "Сахаров", преноси Тас

ЕУ: Русија крши споразум о визним олакшицама

Одлука Русије да не дозволи неким европским политичарима да уђу у земљу и присуствују погребу Бориса Њемцова изазвала је оштре реакције из Брисела.

"Русија крши међународне обавезе и споразум са ЕУ о визним олакшицама", рекла је новинарима Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Федерике Могерини.

Руске власти су јуче вратиле са границе бившу летонску министарку спољних послова Сандру Калнијете, посланицу Европског парламента, и Богдана Борушевича, председника пољског Сената, уз образложење да они представљају претњу по националну безбедност.

"То образложење је неуверљиво", нагласила је Коцијанчичева и додала да је Калнијета путовала са дипломатским пасошем.

Истовремено, Европска народна странка (ЕПП), најјача политичка странка у Европском парламенту, изразила је оштар протест због тога што је њеној потпредседници Калнијети забрањено да уђе у Русију.

У међувремену, украјински председник Петро Порошенко доделио је постхумно Орден слободе Борису Њемцову, саопштено је из канцеларије за медије украјинског председника.

"'За нашу и вашу слободу' – тај историјски слоган постао је животни мото Бориса Њемцова. Зато сам одлучио да му доделим Орден слободе", стоји у саопштењу Порошенка, пренео је Укринформ.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару