Читај ми!

Обама: Погоршање политичке климе у Русији

Убиство руског опозионог политичара Бориса Њемцова је знак погоршања климе у Русији, где су грађанска права и слободе медија назадовале у последњих неколико година, каже Барак Обама. Амерички председник сматра да ће бити потребно доста времена за остваривање нормалних односа са Кубом.

Барак Обама је, у интервјуу за Ројтерс, рекао да су људи у Русији све више изложени претњама и ограничавањима.

"То је наговештај климе барем унутар Русији, где се грађанско друштво, независни новинари и људи који покушавају да комуницирају на интернету, све више осећају изложеним претњи и ограничавањима. И све чешће једина информација коју руска јавност може да добије је она путем медија под државном контролом", рекао је Обама.

Амерички председник је позвао на свеобухватну истрагу убиства Бориса Њемцова, са којим се Обама састао током посете Москви 2009. године.

Убиство Њемцова је "део онога што је, како мислим, омогућило да се Русија ангажује у некој врсти агресије коју има према Украјини", навео је Обама.

Њемцов је убијен у петак касно увече у центру Москве, недалеко од Кремља, два дана уочи великог митинга који је припремала опозиција.

Говорећи о односима са Ираном, Обама је рекао да Техеран треба да пристане на замрзавање своје нуклеарне активности током најмање 10 година да би био постигнут кључни договор о његовом атомском програму.

Како је оценио, засад је ипак већа вероватноћа да коначни споразум неће бити постигнут.

Обама напомиње како неслагања поводом планираног говора израелског премијера Бењамина Нетанијахуа у Конгресу САД, у уторак, у којем ће он изразити противљење споразуму о иранском нуклеарном програму, јесу проблем, али не такав који би био "трајно деструктиван" по везе САД и Израела.

Ипак, признао је, постоји "знатно разилажење" између његове администрације и изралеске владе о томе како да постигну заједнички циљ - да спрече Иран да стекне нуклеарно оружје.

Циљ САД је да осигурају период од бар годину дана између тренутка када Америка уочи како Иран покушава да стекне нуклеарно оружје и тренутка када Иран буде заиста у могућност да га стекне, наглашава Обама.

С друге стране, Израел страхује како Обамина стратегија према Ирану још увек оставља простор том израелском највећем непријатељу да стекне атомско наоружање.

Нетанијаху истиче како би нуклеарно наоружани Иран представљао егзистенцијалну претњу за јеврејску државу.

Истовремено Техеран негира да му је циљ израда атомског оружја, истичући да његов нуклерани програм има само мирнодопске циљеве.

Обама напомиње како у разилажењу између њега и Нетанијахуа по овом питању нема ничег личног и да ће се он поново срести са израелским лидером уколико он победи на изборима 17. марта.

Амерички председник подсећа да Нетанијаху није био у праву када се противио привременом споразуму о иранском нуклеарном програму из 2013. године.

Истиче како је кључна недоумица око евентуалног постизања споразума о нуклеарном програму са Ираном, за који је 30. јун крајњи рок, то да ли ће Иран пристати на ригорозне инспекције и на низак ниво могућости обогаћивања уранијума који би морао да одржава.

"Али уколико би пристао, то би било далеко ефектније за контролу (иранског) нуклеарног програма него било која војна акција коју бисмо ми могли да предузмемо или било која војна акција коју би Израел могао да предузме и далеко ефикасније него што би биле санкције", истиче Обама.

Ускоро амбасада на Куби?

Обама је изразио је наду да ће Америка отворити амбасаду на Куби до Самита државе западне хемисфере, средином априла у Панами.

Амерички председник је ипак нагласио да ће бити потребно више времена за остваривање нормалних односа са Кубом након прекида дугог преко пола века јер ту "има још много посла да се обави".

Вашингтон и Хавана су 17. децембра прошле године најавили како планирају обнављање дипломатских односа након годину и по дана тајних преговора.

Док су критичари, међу којима су и неки чланови америчког Конгреса, крај напора САД да изолује Кубу назвали поклоном за ауторитарну кубанску владу, Обама истиче како већ има знакова како то подстиче Хавану на промене и либерализацију.
"Након наше најаве (обнављања дипломатских односа) кубанска влада почела је да разматра путеве реорганизације своје привреде како би се отворила за могуће стране инвестиције, што је већ довело до серије промена које обећавају веће могућности за предузетнике и већу транспарентности у погледу онога што се догађа у њиховој економији", напомиње Обама.

Истиче како САД после 50 година политике "које није функционисала" морају да покушају нешто ново, што ће подстаћи кубанску владу да се укључи у модерну привреду.

"А то ће отворити већи простор за слободу кубанског народа", закључује Обама.

Амерички и кубански преговарачки тим су у петак у Вашингтону одржали другу рунду преговора о нормализацији односа. Обе стране су се изјасниле да је том приликом остварен напредак, мада нису одредиле датум формалног обнављања дипломатских односа, које су САД прекинуле пре 54 године.

Хосефина Видал, шефица одељења за САД при кубанском министарству иностраних послова, изјавила је у недељу за домаће државне медије како је Куба вољна да обнови дипломатске односе чим Обамина администрација објави намеру да скине Кубу са листе држава које спонзоришу тероризам.

То је први пут да је Куба јавно рекла како је спремна да обнови односе са САД пре него што де факто буде скинута с поменуте листе.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару