Читај ми!

Фидел Кастро са ослобођеним обавештајцима

Бивши лидер Кубе Фидел Кастро састао се са тројицом агената кубанске обавештајне службе, који су ослобођени из америчког затвора децембра прошле године, у оквиру историјског отопљавања односа две земље, јавили су кубански државни медији.

У писму објављеном у неколико државних листова, Кастро (88) је навео да се са обавештајцима састао у среду у својој кући у Хавани, "73 дана након што су поново крочили на кубанску територију", преноси Танјуг.

"Био сам срећан сатима слушајући изузетне приче о хероизму те групе", истакао је Кастро.

Навео је да су обавештајци "антитерористички хероји који никада нису наудили САД и који су покушавали да спрече терористичке акције против нашег народа".

Фотографије тог сусрета објављене су на сајту дневника Гранма, а на њима се види Фидел Кастро, упадљиво мршав у црно-плавој тренерци, како седи окружен тројицом агената и још двојицом која су ослобођена раније, пренела је агенција АФП.

Агенција АП је јавила да је састанак трајао пет сати.

Пре него што је препустио власт млађем брату Раулу Кастру 2006. године, Фидел је редовно позивао да се ослободи "кубанска петорка", група ухапшена у Мајамију у септембру 1998. године, која је три године касније осуђена због шпијунаже.

Хавана је признала да је реч о агентима обавештајне службе, али је навела да су они шпијунирали милитантне кубанске групе у егзилу, а не америчку владу.

Двојици агената је казна смањена, па су се они вратили кући 2013. и 2014. године. Преостала тројица су се вратила у домовину 17. децембра, на дан када су председници Кубе и САД, Раул Кастро и Барак Обама, објавили нормализацију односа две земље.

Раул Кастро је 25. фебруара одликовао петорицу кубанских обавештајаца који су провели више година у америчким затворима.

Херардо Ернандез, Антонио Гереро, Рамон Лабанино, Рене Гонзалес и Фернандо Гонзалес су били кубански обавештајци, чија је "осиња мрежа" била активна на Флориди деведесетих година прошлог века.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару