Читај ми!

Нетанијаху: Везе Израела и САД јаче него икад

Израелски премијер Бенјамин Нетанијаху изјавио је у Вашингтону да су везе Израела и САД "јаче него што су икад биле".

Бенјамин Нетанијаху је то рекао у обраћању на скупу Америчко-израелског одбора за јавне послове, којим је почео посету САД током које треба да говори у Конгресу и поред негодовања Беле куће, јавља Бета.

Израелски премијер је рекао да говор у Конгресу није показивање непоштовања према председнику Бараку Обами.

"Извештаји о смрти америчко-израелских односа нису само преурањени, они су просто погрешни", рекао је Нетанијаху и додао да је савезништво САД и Израела јаче него што је икада било.

Нетанијаху, који се противи преговорима које администрација председника Барака Обаме води с Ираном око нуклеарног програма, сутра ће у Конгресу говорити о могућности да Техеран направи нуклеарну бомбу.

"Имам моралну обавезу да говорим у лице овој опасности док још има времена да се она спречи", рекао је Нетанијаху пред више хиљада окупљених на скупу израелске лобистичке групе.

Израелски премијер је оценио да Обама не разуме дубину забринутости Израела око иранског настојања да дође до нуклеарне бомбе.

"Лидери САД су забринути за безбедност своје земље. Израелски лидери су забринути за опстанак своје земље", рекао је Нетанијаху.

На истом скупу говорила је и амбасадорка САД при УН Саманта Пауер која је оценила да тензије између те две државе савезнице затамњују политику САД да никада неће угрозити безбедност Израела тиме што ће дозволити Ирану да постану нуклеарна сила.

Претходно је државни секретар Џон Кери у Женеви бранио Израел пред Саветом УН за људска права.

"Наша посвећеност партнерству с Израелом је основна посвећеност укорењена у дељењу темељних вредности", рекла је Пауер и навела да је то ојачно вишедеценијским ставом обе велике партије у САД.

Однос САД с Израелом не би никада требало да буде политизован, рекла је Пауер.

Нетањаху ће говорити сутра у Конгресу на позив републиканског вођства у америчком парламенту. Бела кућа је с друге стране навела да није консултована приликом звања израелског премијера.

Републиканци, који су после освајње већине у оба дома Конгрес, кренули оштрију борбу против Обаме, противе се, као и Нетанијаху, преговорима које Вашингтон води с Техераном око спорног нуклеарног програма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару