Читај ми!

САД и Куба - друга рунда преговора

Друга рунда преговора кубанских и америчких званичника посвећена поновном успостављању и нормализацији дипломатских односа почела је у Вашингтону.

Преговарачки тимови Кубе и САД састали су се у Стејт департменту, јавила је агенција АФП, преноси Танјуг.

Једнодневни преговори, које ће водити истакнуте дипломате, настављају се после одлуке коју су 17. децембра објавили председници САД и Кубе, Барак Обама и Раул Кастро са циљем нормализације односа, укључујући и отварање амбасада у обе земље и размену затвореника, јавила је агенција Ројтерс.

Две земље немају дипломатске односе од 1961. године.

САД се надају постизању договора о поновном отварању амбасада до 10. и 11. априла за када је заказан самит регионалних шефова држава у Панами.

На том самиту би могли да се састану Барак Обама и Раул Кастро, што би био њихов први сусрет после историјског објављивања договора у децембру прошле године.

Куба врши притисак на САД да је пре званичног обнављања дипломатских веза уклоне са листе земаља које спонзоришу тероризам, на коју је стављена 1982. када је помагала комунистичке побуне током Хладног рата.

Администрација председника Обаме приводи крају разматрање места Кубе на листи спонзора тероризма која мора бити достављена Конгресу пре уклањања са листе, рекао је у среду новинарима истакнути званичник Стејт департмента.

Амерички званичници сматрају да поновно успостављање дипломатских односа не би требало да буде у вези са листом терориста, а инсистирање Кубе на повезивању ове две ствари могло би да успори отварање амбасада.

Они су навели да договори треба да се воде око уобичајених проблема регулисања функција амбасада.

Вашингтон тражи да се америцке дипломате слободно крећу по Куби и да се састају са ким пожеле, укљуцујући и политичке дисиденте, наводи британска агенција.

Преговори у Вашингтону одржавају се после прве рунде у Хавани, одржане прошлог месеца.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару