Читај ми!

"Четири спавача" затежу односе Москве и Варшаве

Амбасада Русије у Варшави затражила је објашњење за одлуку градских власти да не врате на старо место Споменик пољско-совјетског братства по оружју, који је демонтиран и уклоњен из ширег центра 2011. године због изградње нове линије варшавског метроа.

Споменик који Варшављани зову "Четири спавача" стајао је на Вилењском тргу у пољској престоници од 1945. као посвета борби и Пољака и црвеноармејаца против Хитлерове Немачке. У временима затезања односа Варшаве и Москве постајао би често згодна контроверзна мета протеста и захтева да се уклони, јавља Бета.

Градоначелница Варшаве Хана Гронкјевич Валц затражила је пре неколико дана да се споменик након конзервирања не враћа на старо место већ смести у музеј. Градски одборници одлучили су јуче дефинитивно да се споменик пољско-совјетском братству по оружју на улице не врати.

Амбасада Русије подсетила је сада да су власти Варшаве обећале да ће споменик бити враћен на трг а да још од децембра прошле године чека одговор од пољског Савета за заштиту памћења, ратова и херојства на писмо у коме је амбасада питала каква ће дефинитивно бити судбина тог споменика.

Против повратка споменика изливеног од немачке муниције, са написом "Слава херојима совјетске армије, друговима по оружју који су положили животе за слободу и независност пољског народа", најгласнију кампању водили су опозициони конзервативци бившег премијера Јарослава Качињског а протестовали су и житељи околних четврти.

Многи Варшављани су, међутим, на споменик навикли и наденули му име четири спавача, по киповима војника на њему. Они не сматрају да споменик треба да буде жртва затегнутих пољско-руских односа.

"Штета, ја волим тај споменик. Да није било Црвене армије ја сада не бих седео овде. Руси су нас спасили од холокауста", критиковао је одлуку Варшаве познати некадашњи пољски дисидент, саветник председника Пољске, Хенрик Вујец.

Подсетио је у Радију ЗЕТ да је Црвена армија ослободила злогласни нацистички концентрациони логор Мајданек у коме је био заробљен заједно са породицом и чудом успео да преживи пакао нељудских услова и геноцид.

"Након уласка Руса у Пољску можда је почела неслобода али завршило је убијање", рекао је Вујец.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару