Алијев жртва аустријских нафтних интереса?

Некадашњи амбасадор Казахстана Ракат Алијев, који је почетком недеље пронађен мртав у својој ћелији у бечком затвору, могао би бити жртва нафтних интереса Аустрије, нова је спекулација о његовој смрти, која се помиње у аустријској штампи.

Бечки дневник "Пресе" објавио је наводни мејл бечког адвоката Габријела Ланског, који заступа породице жртава Алијева, који је био осумњичен за двоструко убиство, упућен шефу аустријске нафтне компаније ОМВ Герхарду Ројсу.

У мејлу од 27. јуна 2011, адвокат је затражио од Ројса да се заложи за кривично гоњење ранијег зета председника Казахстана, преноси Танјуг.

Само 11 дана раније аустријско правосуђе је, по други пут, одбило изручење Алијева Казахстану због тамошњег стања у вези поштовања људских права.

Адвокат је указао да би даље одбијање било више него проблематично.

Почетком јула, исте године, аустријско правосуђе је започело истрагу против Алијева због убистства два казахстанска банкара и прања новца.

"Аустрија мора преузети кривично гоњење, јер у супротном прете драстичне последице", навео је адвокат у свом мејлу додајући да постоји претња да Казахстан, не само повуче билатералног амбасадора из Аустрије, већ и потпуно прекине дипломатске односе и уједно позове друге државе на солидарни став против Аустрије.

Иначе ОМВ из Казахстана увози нафту, а адвокат је у мејлу указао и на ту "зависност ".

Алијев био под дејством опијата

Смрт Алијева који је, према званичној верзији у уторак извршио самоубиство у затворској ћелији у Бечу, све је тајанственија, а како је данас пренео аустријски државни радио Ое1 у узорку крви пронађени су трагови опојних средстава.

Прве анализе судске медицине утврдиле су присутност барбитурата у крви.

Ова супстанца је у Аустрији као лек потпуно забрањена, због чега се са сигурношћу може искључити могућност да је лекар у затвори преписао један такав лек Алијеву.

За пар дана биће завршена детаљнија токсиколошка и фармаколошка анализа.

Посланик странке Зелених Петер Пилц, с тим у вези, затражио је успостављање парламентарног истражног одбора.

Пилц је, у саопштењу, поставио питање како је особа, које је под дејством опијата, могло да се обеси.

Државно тужилаштво је потврдило да је у крви Алијева пронађено опојно средство, али портпарол Нина Бусек, указује да се ради о брзом тесту, и да су пронађени "трагови барбитурата".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару