Асад: Информације добијамо од треће стране

Сиријски председник Башар ел Асад рекао је да његова влада генерално добија информације о авионским нападима међународне коалиције предвођене САД на положаје Исламске државе у Сирији. Oд почетка те акције у септембру није било директне сарадње власти Сирије и те коалиције, каже Асад.

Башар ел Асад је у интервјуу за британски Би-Би-Си рекао да Сирији информације преносе треће стране, међу којима је и Ирак, преноси Бета.

"Понекад, они пренесу поруку, генералну поруку, али нема ничег тактичког. Нема дијалога. Има, рецимо то тако, информација, али не и дијалога", навео је Асад.

Оповргао је да је сиријска војска неселективно бацала бурад напуњену експлозивом на области под контролом побуњеника, усмртивши хиљаде цивила. Сиријски председник је те оптужбе назвао "детињастим".

"Нема неселективног оружја. Када пуцате ви циљате, и када пуцате и циљате, циљате на терористе како бисте заштитили цивиле... Не можете да ратујете без жртава", додао је Асад.

Би-Би-Си оцењује да је Асадово оповргавање коришћења буради са експлозивом спорно, јер су погибије цивила у тим нападима веома добро документоване.

Активисти за људска права наводе да се бурад пуњена експлозивом углавном избацују из хеликоптера које имају, како се верује, само владине снаге, и то с велике висине, како би избегли противваздушну ватру.

Асад је такође оповргао да су његове снаге користиле хлор као ружје, упркос истражитељима Организације за забрану хемијског аоружања који су потврдили да је од тога умрло најмање 13 људи.

Многе земље из међународне коалиције која већ месецима бомбардује војску Исламске државе, у покушају да спречи њено напредовање у Сирији и Ираку, тврде да не сарађују са Асадом, од кога траже да однесе оставку од како је 2011. почео устанак против његове власти.

Би-Би-Си наводи да је, међутим, чињеница да је Исламска држава освојила велике делове територија Сирије и Ирака на којима је прогласила калифат, приморала међународне званичнике да размотре сарадњу са иријским лидером у борби против екстремиста.

Упркос томе, Асад је искључио могућност придруживања међународној коалицији која жели да уништи Исламску државу.

Асад је, међутим, истакао да он није против сарадње са другим земљама у борби против војске Исламске државе, али је одбио евентуални разговор са америчким званичницима "јер они не разговарају ни са ким, осим ако није марионета", алудирајући, како наводи Би-Би-Си, на опозиционе лидере који имају подршку Запада и заливских земаља.

Асад је поручио да нема умерених, већ само екстремиста из Исламске државе и фронта Ел Нусра - огранка Ал Каиде у Сирији. Он је такође бранио држање у опсади побуњеничких територија широм Сирије, за шта активисти сматрају да за последицу изгладњавање цивила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару