Проруске снаге опколиле Дебаљцево?

Након недељу дана борби, проруски активисти тврде да су опколили град Дебаљцево. Званични Кијев негирао окупацију и навео да се њихове снаге још боре на том подручју. Воде се борбе и код Маријупоља. Укупно 23 жртве.

Најмање 23 особе погинуле су данас у интензивним борбама у Украјини, укључујући осам жртава ракетног напада на војни командни центар у Краматорску, на истоку земље.

Проруски активисти наводе и да су пресекли главни пут за снабдевање Дебаљцева, који се налази у близини главног упоришта тих снага на истоку Украјине – Доњецка, преноси Танјуг.

Портпарол украјинске војске Александар Матузјаник је, међутим, за Би-Би-Си изјавио да се "још воде борбе око те саобраћајнице".

Верује се да се у Дебаљцеву и околини налази више хиљада украјинских војника.

На том подручју се већ више од недељу дана воде жестоке борбе, у којима, како изгледа, проруске снаге остварују напредак.

Званичници украјинске владе наводе да је у борбама на истоку земље у протекла 24 сата погинуло девет војника и најмање седам цивила.

У међувремену, украјинске власти су саопштиле да је национална гарда започела офанзиву против проруских снага у близини стратешког лучког града Маријупоља на југоистоку земље.

Секретар украјинског Националног савета за безбедност и одбрану Александар Турчинов рекао је да су "у близини Маријупоља јединице националне гарде пробиле непријатељску одбрану и прешле у офанзиву", пренела је агенција Интерфакс.

Украјински добровољачки батаљон Азов је на друштвеним медијима објавио да је заузео неколико села североисточно од Маријупоља и одбацио проруске снаге ближе граници с Русијом.

Жестоке борбе воде се и у Краматорску. Председник Украјине Петро Порошенко је рекао да је најмање осам људи погинуло у ракетном нападу на седиште војске у том граду.

Ракете из вишецевних ракетних лансера "торнадо" погодиле су команду у Краматорску, граду који се налази иза борбене линије и који је под контролом владиних снага, пренела је агенција АФП.

У нападима су такође погођена стамбена подручја око града. Рањено је 63 људи, од којих 32 војника.

Ракете "торнадо" су "руски најновији вишецевни ракетни лансери", рекао је званичник украјинског министарства спољних послова Дмитро Кулеба, који је истакао да те лансере Украјина "једноставно нема".

Кијев и запад оптужују Москву да снабдева проруске снаге на истоку Украјине људством и наоружањем, што Русија негира.

Проруске снаге тврде да су оружје запленили од украјинских снага, иако је Кијев изнео низ случајева о напредном наоружању проруских снага, а које има, како тврди Кијев, само Русија.

Ракетни напад догодио се уочи мировног самита у Минску, планираног у среду, подсетила је француска агенција.

У украјинском сукобу је од априла 2014. погинуло више од 5.300 људи, док је милион и по људи расељено.

Обама разговарао са Путином и Порошенком

Председник Сједињених Америчких Држава Барак Обама разговарао је са председником Русије Владимиром Путином о ескалацији сукоба у источном делу Украјине и о "подршци коју Русија тамо пружа проруским активистима", саопштила је Бела кућа.

Током телефонског разговора, Обама је поновио подршку САД украјинском "суверенитету и територијалном интегритету", изјавио је званичник из Савета за националну безбедност, пренео је АФП.

Обама је истакао да број жртава у сукобима у Украјини расте и нагласио да је важно да председник Путин искористи прилику да се у разговорима у којима учествују Русија, Француска, Немачка и Украјина постигне мирно решење, пренео је Ројтерс.

Председник САД је истакао и да ће цена коју ће Русија морати да плати да порасте, уколико настави агресивно деловање у Украјини, укључујући слање војника, оружја и финансирање проруских активиста, наведено је у саопштењу Беле куће.

Раније данас, украјински председник Петро Порошенко информисао је председника САД Барака Обаму о новој рунди мировних разговора усмерених на обезбеђивање прекида ватре на истоку Украјине, саопштила је Бела кућа.

Обама и Порошенко разговарали су телефоном у тренутку када Обама разматра слање убојите војне помоћи украјинској војсци, пренео је АП.

Бела кућа није навела да ли је у разговору било реч о слању војне помоћи Украјини.

Обама је у понедељак разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел, која се противи слању убојите војне помоћи Украјини, а која предводи мировне разговоре сутра у Минску.

У саопштењу Беле куће, стоји да је Обама посвећен пружању финансијске помоћи Украјини, навела је америчка агенција.

Кијев и Запад оптужују Русију за подгревање конфликта на истоку Украјине војницима и оружјем, што Москва демантује.

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару