Жестоки сукоби у Бенгазију

Најмање десет особа убијено у жестоким окршајима у либијском Бенгазију. Снаге лојалне међународно признатој изабраној влади покушавају да поврате контролу над областима које држе паравојне снаге екстремиста.

Неименовани званичник из специјалних снага лојалних изабраној влади рекао је да је операција широм Бенгазија почела у суботу. Војска има подршку из ваздуха а борбе су интезивиране, преноси Бета.

"Надам се да је ово последња битка, али не мислим да ће бити окончана данас. Зле снаге екстремиста и даље су јаке, али питање је дана", реко је тај званичник.

Mедицински званичник из једне од две болнице које раде у Бенгазију, рекао је да је у суботу погинуло 10 људи док су 23 особе рањене.

Агенција АП додаје да је број жртава вероватно знатно већи, јер су очевици рекли да су тела била по улицама у центру Бенгазија, као и да се чују јауци рањених и сирене амбулантних кола.

Становници кварта Леити, који се сматра за упориштем паравојски, казали су да је војска преузела контролу над његовим већим делом. Они су навели да су владине трупе и на улицама у центру Бенгазија.

Пензионисани генерал Халифа Хифтер повео је прошле године једнострану офанзиву против паравојски из Бенгазија. Хифтер се 15. октобра формално придружио изабраној влади. Од тада, они су успели да поврате контролу над већим делом града.

Веома раширено насиље паравојски увукло је Либију у хаос, мање од четири године пошто је збачен и убијен дугогодишњи лидер Либије Моамер Гадафи.

Постгадафијевска транзиција доживела је неуспех, са две ривалске владе и парламента, од којих сваку подржава различита паравојска.

Изабраном парламенту није било дозвољено да на одговарајући начин одржи конститутивну седницу, због чињенице да су екстремистичке паравојске и Исламска држава освојили главни град Триполи.

Парламент је био приморан да се пресели у источни град Тобрук, док је предизборни парламент прогласио себе легитимним и остао у Триполију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару