ОЕБС позива на моментално примирје у Украјини

Тројка ОЕБС, коју чине министар спољних послова Србије и председавајући том организацијом Ивица Дачић, министар спољних послова Швајцарске Дидије Буркхалтер и шеф дипломатије Немачке Франк Валтер Штајнмајер, позвала је на моментално примирје на истоку Украјине.

Како је наведено у саопштењу, Тројка је током министарског састанка на маргинама Минхенске конференције детаљно разменила ставове о ситуацији у Украјини.

Они су изразили дубоку забринутост због пораста насиља на истоку Украјине и најоштрије осудили повећање војних активности и неселективну употребу тешког наоружања на подручјима где су цивили.

Министри су позвали све стране у конфликту да одмах прекину са свим непријатељствима и да се врате за преговарачки сто.

Тројица шефова дипломатија су, такође, подржали предлог о успостављању моменталног привременог прекида ватре на истоку Украјине, посебно у подручју града Дебаљцево, ради евакуације цивила.

Они су поновили потребу за настављањем консултација са Трилатералном контакт групом за Украјину у вези са обезбеђивањем одрживог примирја и пуне примене Минског протокола и меморандума, потписаних у септембру 2014. године.

Како је наведено у саопштењу, истакли су да та два документа остају основа за мирно разрешење кризе.

Тројка ОЕБС пружила је пуну подршку раду извршних структура ОЕБС у Украјини, посебно Специјалној посматрачкој мисији и специјалном представнику ОЕБС Хеиди Таглиавини.

Такође, тројка ОЕБС затражила је од свих страна у конфликту да потпуно поштују и осигурају безбедност припадницима Посматрачке мисије ОЕБС у Украјини.

Буркхалтер, који је председавао ОЕБС-у прошле године и Штајнмајер, који ће преузети председавање 2016. године, пружили су своју континуирану подршку напорима тренутног председавајућег ОЕБСУ Ивици Дачићу, наведено је у саопштењу.

Претходно је министар спољних послова Сбије Ивица Дачић рекао је да је ОЕБС једина међународна организација која има своје људе на терену у Украјини и да мора учинити све да дође до примирја, да се заустави страдање људи и да се отпочне са политичким дијалогом.

Дачић је на састанку Тројке, која се одржава на маргинама безбедносне конференције у Минхену, рекао да ће се размотрити актуелна ситуација у Украјини и мере и кораци које ОЕБС, којим председава Србија, предузима на плану дескалације конфликта, преноси Танјуг.

Најавио је да ће сутра са радом почети панел угледних личности на челу са шефом Минхенске конференције о сигурности и специјалним изаслаником ОЕБС-а за Украјину Волфгангом Ишингером и додао да се од тог панела много очекује.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару