Дачић са копредседавајућим групе Минск ОЕБС-а

Министар спољних послова Србије и председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић састао се у Минхену са тројицом копредседавајућих Групе Минск те организације, са којима је разговарао о забрињавајућем развоју мировног процеса у Нагорно-Карабаху.

Састанку са копредседавајућим Групе Минск - амбасадорима Игором Поповим из Русије, Џејмсом Ворликом из САД и Пјером Андријеом из Француске - присуствовали су и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер и лични представник председавајућег ОЕБС-а, амбасадор Анџеј Каспжик, саопштио је ОЕБС, преноси Танјуг.

Саговорници су се сагласили да се војна ситуација дуж Линије контакта и границе између Јерменије и Азербејџана погоршава, угрожавајући регионалну стабилност и животе грађана.

Према извештајима амбасадора Каспжика из јануара, у том региону је прошлог месеца убијено 12 људи, а 18 рањено, што је највећи потврђени број жртава у првом месецу у години откако је 1994. постигнут споразум о примирју.

Саговорници су подсетили да је 2014. године у том региону око 60 људи изгубило живот и изразили забринутост што је насилан тренд настављен.

"Нема војног решења за овај сукоб и сукобљене стране морају да престану са употребом силе. Позивамо стране да окончају упаде и нападе на села и цивиле, као и претње одмаздом и коришћење асиметричне силе, и да предузму додатне кораке како би се смањиле тензије и учврстило примирје", наводи се у саопштењу.

На данашњем састанку је истакнуто да је неприхватљиво да се безбедносне гаранције не поштују у потпуности током посматрачких активности ОЕБС-а.

Саговорници су, такође, потврдили заједничко саопштење шефова делегације копредседавајућих земаља које је издато 4. децембра 2014. на Министарском савету у Базелу, а којим се стране позивају да реше хуманитарна питања, укључујући повратак затвореника и достављање тела убијених, у духу саопштења из Астрахана из октобра 2010.

Копредседавајући Групе Минск, уз пуну подршку председавајућег ОЕБС-а, спремни су на интензивирани преговарачки процес који може да донесе мирно окончање сукоба који предуго забрињава регион, наводи се у саопштенују.

"Снажно позивамо стране да покажу политичку вољу да отпочну тај процес одмах и без поговора", поручили су копредседавајући Групе Минск и председавајући ОЕБС-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару