Лавров: САД и ЕУ криве за ескалацију сукоба

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров критиковао је на минхенској конференцији о безбедности Америку и Европску унију за ескалацију украјинске кризе, нагласивши да је Москва за мир.

Лавров је оценио да је уједно рекао да би разговори руског председника Путина, немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Франсоа Оланда могли покренути национални дијалог у Украјини, преноси Танјуг.

"Не верујем да Европа себи може приуштити да игнорише ширење тог националистичког вируса", рекао је Лавров поводом развоја ситуације у Украјини.

"Свет се налази на прекретници", рекао је Лавров, коментаришући екстремистичке тенденције у свету и недостатак адекватне међународне "сигурносне архитектуре".

Лавров је рекао да је Запад уместо праве, европске сигурносне структуре, обликовао илузије, пошто се осећа "као победник Хладног рата" и оценио да је криза резултат развоја политике протеклих 25 година која циља на то "да Америка доминира међународним односима у Европи".

Говорећи о украјинском конфликту, Лавров је указао да би снаге у Украјини требало да делују на постизање јединства о примени "практичних аспеката" Споразума из Минска и да ће онда Русија, преко Савета безбедности УН, сигурно бити међу онима које ће то гарантовати.

"Ако украјинска влада полази од тога да је сопствени народ непријатељ, онда она мора и са тим непријатељем преговарати", рекао је Лавров.

"На Криму самоопредељење, Косово без референдума"

Одговарајући на питања новинара, Лавров је истакао да је на Криму спроведен принцип самоопредељења који је утврђен Повељом УН, изјавио је данас шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, истичући да на Косову није било референдума.

"На Косову никаквог референдума није било. Иако је (амерички председник Барак) Обама недавно рекао да је тамо све идеално, да је било референдума. Није било тамо референдума!", рекао је Лавров.

Према његовим речима, на Криму је у најранијој фази кризе "Десни сектор" покушао да се пробије и заузме административне зграде, али да то "народне патроле" нису допустиле.

"Спровели су референдум о независности а затим покренули питање о присаједињењу Русији", навео је Лавров.

Руски министар иностраних послова је рекао да постоје међународни прописи који се "понекад различито тумаче а разне активности добијају, повремено, директно супротну интерпретацију".

"На Криму се десило то што је предвидела Повеља УН - самоопредељење. У Повељи УН постоји неколико принципа, и право народа на самоопредељење је на кључном месту, а територијална целовитост и суверенитет обавезни су за уважавање", рекао је Лавров а преноси Тас.

Према његвоим речима, Генерална скупштина УН усвојила је декларацију у којој је разјаснила корелацију темељних принципа међународног права.

Тамо је потврђено да су суверенитет и територијална целовитост неприкосновени, да земље које претендују да се њихов суверенитет уважава, треба да уважавају права народа који живе у тим државама. И да се не допусти спречавање права на самоопредељење коришћењем грубе силе", објаснио је Лавров.

Кличко: Решење је да Русија не испоручује оружје

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко оценио је да би се украјински конфликт, заправо, сам од себе могао разрешити, уколико би Русија "затворила границе и престала да испоручује оружје".

Кличко је на маргинама Минхенске конференције рекао да се нада дипломатском решењу украјинске кризе и, захвалио Француској и Немачкој на актуелној мировној иницијативи.

Према његовим речима, конфликт се заједнички може решити.

На питање новинара да ли верује гаранцијама руског председника Владимира Путина, Кличко је рекао да се Русија плаши успеха Украјине.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару