Шеф турске обавештајне службе поднео оставку

Шеф турске обавештајне службе Хакан Фидан, један од најближих сарадника председника Реџепа Тајипа Ердогана, поднео је оставку да би се кандидовао на парламентарним изборима који ће бити одржани у јуну.

Фидан, који је играо кључну улогу у покушајима да се заустави хаковање поверљивих државних комуникација током корупционашког скандала у који су били умешане особе из Ердогановог најближег окружења, неки званичници у Анкари виде као потенцијалног министра спољних послова, наводи Ројтерс, а преноси Танјуг.

Фидановим уласком у политику Ердоган би, који је у августу постао први председник Турске изабран народним гласањем, добио још једног лојалног савезника у врху своје владајуће Партије правде и развоја (АКП), што би допринело учвршћивању његовог утицаја на владу, оцењује британска агенција.

"Он (Фидан) ће најбоље што може обављати било коју дужност", рекао је премијер Ахмет Давутоглу, како је пренео лист Хуријет ове недеље, описујући Фидана као "храброг и честитог".

Два неименована висока званичника су навела да ће Фидана на челу обавештајне службе, највероватније, заменити Мухамед Дервишоглу, подсекретар за јавни ред и безбедност.

Обавештајна агенција, за сада, није доступна за коментар.

Фидана је на чело Националне обавештајне службе (МИТ) пре готово пет година поставио Ердоган, који је у то време био премијер.

Фидан је играо кључну улогу у мировним преговорима са милитантним активистима Курдистанске радничке партије (ПКК), који су предводили тридесетогодишњу побуну тражећи већу аутономију за Курде на југоистоку Турске.

Такође је био централна фигура у борби за власт између Ердогана и муслиманског свештеника Фетулаха Гулена, бившег Ердогановог савезника са седиштем у САД, чија је мрежа присталица утицајна у турској полицији и судству.

Ердоган оптужује Гулена да је организовао корупционашки скандал у покушају да изведе пуч. Обавештајна служба на челу са Фиданом је, за разлику од полиције, остала под Ердогановом контролом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару