Отказана евакуација из Дебаљцева, 10 мртвих

Најмање пет цивила и пет војника погинуло у најновијим сукобима у источној Украјини, у протекла 24 сата. Евакуација из Дебаљцева отказана из безбедносних разлога, каже представник Министарства одбране "Народне Републике Доњецк" Едуард Басурин.

Цивили и војници погинули су у гранатирању територије под контролом снага украјинске владе, док је 26 војника рањено, саопштили су званичници две зараћене стране, преноси Танјуг.

На мети ракетног напада проруских снага био је град Дебаљцево, дан пошто је кратко примирје омогућило стотинама цивила да побегну, саопштили су владини званичници.

Из Дабаљцева и околних градова евакуисано је за дан 753 становника, међу којима је 81 дете. У Дебаљцеву је, ипак, остало око 2.000 људи који нису успели да се евакуишу и који су у страху.

Представник министарства одбране "Доњецке Народне Републике" Едуард Басурин је рекао да неће бити евакуације јер се страхује за цивиле и организаторе евакуације.

"Људи покушавају сами да оду уколико су у стању да то учине, а народна војска им помаже", рекао је Басурин.

Додаје да су украјинске снаге искористиле евакуацију цивила да би допремиле муницију у тај регион.

Дебаљцево је кључно железничко чвориште између два главна упоришта проруских снага Луганска и Доњецка, које данима засипају артиљериском ватром.

Француско-немачки план "последња шанса за Украјину"

Француски председник Франсоа Оланд предложио je ширу демилитаризовану зону у Украјини и већу аутономију за исток те земље.

Оланд је у интервјуу за телевизију Франс 2 рекао да је према плану окојем се преговара предвиђена демилитаризована зона од 50 до 70 километара.

Према његовим речима, француско-немачка инцијатива за окончање конфликта у Украјини "једна од последњих шанси" да се избегне рат у бившој совјетској републици.

"Мислим да је то једна од последњих шанси. Уколико не успемо да пронађемо трајно мировно решење, знамо сценарио веома добро: он има име, зове се рат", рекао је Оланд током посете југу Француске, а пренео АФП.

Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је у Минхену да је неизвесно да ли ће успети француско-немачка иницијатива за мир у Украјини, о којој су она и француски председник Франсоа Оланд разговарали са руским председником Владимиром Путином.

"Али према мом мишљењу и мишљењу француског председника, дефинитивно вреди покушати. Верујем да толико дугујемо онима који су угрожени у Украјини", истакла је Меркел.

Немачка канцеларка је нагласила да "криза не може бити решена војним путем" и додала да су "значајни кораци" неопходни како би се "удахнуо живот" мировном споразуму, постигнутом у Минску у септембру прошле године, који је у више наврата кршен.

Ипак, председник Украјине Петро Порошенко рекао је да верује да нова мировна иницијатива о Украјини може да да резултате.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару