Манифест за џихадисткиње: У брак са девет година

Припаднице женске бригаде Исламске државе у Сирији издале су водич о улози жена у џихадистичком друштву, према којем девојчице старе само девет година већ могу да се удају, док се козметички салони називају "ђавољом работом".

У документу под називом "Жене у Исламској држави" од жена се захтева да живе у потпуности "седелачким начином живота" и наводи да би требало да буду "сакривене под велом" и на услузи мушкарцима, који су описани као њихови господари, јавља Танјуг.

Водич позива "чисте" жене да се удају до 16. године, "док су још младе и активне", али истиче да девојчице већ од девете године живота могу "легитимно" да се удају за одрасле мушкарце.

У тексту водича се даље наводи да козметичке салоне и радње са модерном одећом не треба толерисати, будући да су они инструменти ђавола, који имају за циљ да наведу жене да троше много новца како би промениле нешто што је створио Бог.

То је први документ те врсте који је објавила женска бригада Исламске државе – Ел Канса, а иако се у њему тврди да га није написало нити одобрило вођство ИС, водич пружа узнемирујући увид у то како живе жене на територији под контролом џихадиста.

Бригада Ел Канса је првобитно прошлог месеца објавила водич само на арапском, али он није имао утицај на џихадисте ИС са Запада који не говоре арапски.

Како би приступ тим важним информацијама имали и стручњаци за тероризам који не знају арапски, водич за жене џихадиста је сада у целости на енглески превела група стручњака окупљених у организацији "Квилијам".

Потпуно супротно ономе како џихадисти на друштвеним мрежама представљају улогу жена у њиховом друштву, у водичу стоји да је примарна дужност девојака и жена са Запада које се прикључе ИС – да се удају за џихадисту, а затим да до краја живота чисте, кувају и подижу децу.

То указује да младе жене са Запада које се на друштвеним мрежама хвале како у ИС живе узбудљивим и испуњеним животом – лажу, могуће под притиском вођа групе, који желе да што више жена дође у Сирију и уда се за њихове борце.

Највећи део водича се односи на улогу жене, критикује се феминизам, истичући да је он у супротности са Божјим планом, и инсистира се на томе да су се улоге мушкараца и жена помешале с обзиром на то да се жене више не потчињавају у потпуности свом мужу-господару.

Како тврди аутор манифеста, то је углавном кривица мушкараца, који су допустили да се њихово "Богом дано право" на доминацију над женама умањи, чиме су "удаљили жене од њихове истинске улоге и учинили их збуњенима и превише самопоузданима".

"Будући да мушкарци служе женама као и себи самима, они се више не разликују од жена. Да су мушкарци – мушкарци и жене би биле жене", истиче аутор водича.

Ова тврдња имплицира да су мушкарци који се боре на страни ИС "прави мушкарци, а да су они који живе на Западу постали слаби и покорни. Бригада Ел Канса сматра да то љути Бога, који је жене направио "од Адама и за Адама".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару