Аргентина, нађен налог за хапшење председнице у стану мртвог тужиоца

Аргентински тужилац Алберто Нисман, који је прошлог месеца нађен мртав, припремио је налог за хапшење председнице Кристине Фернандес де Киршнер. Налог је пронађен у Нисмановом стану.

Истражна тужитељка Вивијана Фејн, која је у понедељак порекла да такав документ постоји, признала је јуче да је налог за хапшење аргентинске председнице, на 26 страна, који датира од 14. јуна 2014, откривен је у Нисмановом стану након што је 18. јануара нађен мртав са прострелном раном на телу, јавља АФП, а преноси Танјуг.

"Дошло је до неспоразума, до ненамерне грешке", рекла је Фејн јуче, поричући да се у истрази суочила са спољним притисцима "владе или било кога другог".

Ово откриће је додатно закомпликовало причу која ће, по свој прилици, продубити скептицизам Аргентинаца према властима, наводи француска агенција.

Нисман (51) је пронађен у у купатилу свог стана у Буенос Ајресу, неколико сати пре него што је требало да сведочи на саслушању у Конгресу о бомбашком нападу на највећи јеврејски центар 1994. године у Аргентини, када је погинуло 85, а рањено око 300 људи.

Током кривичне истраге четири дана пред смрт, Нисман је оптужио председницу Киршнер и друге високе аргентинске званичнике да су склопили споразум са Ираном да штите иранске званичнике повезане са нападом из 1994. у замену за уносне трговинске споразуме.

Истражна тужитељка Фејн је изјавила да на основу обдукционог налаза нема индиција да се ради о убиству, док је секретар за јавну безбедност Серхијо Берни рекао да, на основу обдукционог налаза, "све указује на самоубиство".

Нисмана је пре 10 година за специјалног државног тужиоца поставио покојни супруг Фернандесове, тадашњи председник Аргентине Нестор Киршнер, да би руководио истрагом бомбашког напада из 1994. на зграду Аргентинско-израелског удружења АМИА у Буенос Ајресу.

Према резултатима анкета, око 70 одсто Аргентинаца не верује да ће икада сазнати истину о Нисмановој смрти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару