Освета Јордана за смрт пилота, погубљена џихадисткиња

Ирачанка Саџида ел Ришави, осуђена на смрт за тероризам, обешена је јутрос у Јордану. Тај потез је уследио након што је Исламска држава заробљеног јорданског пилота живог спалила. Осим Ришавијеве, погубљен је још један Ирачанин, оперативац терористичке организације Ал Каида.

Недељу дана су трајали покушаји да се осуђена Ирачанка размени за заробљеног јорданског пилота Муата ел Касаесбеха. Аман је тражио доказ да је пилот још увек жив пре него што ослободи Ирачанку, међутим, екстремисти су таоца у међувремену живог спалили. Јордан је најавио одговор од кога ће се, како су рекли, земља трести. Тај одговор је уследио у зору.

Обешена је Саџида ел Ришави, која је у затвору чекала смртну казну за учешће у терористичком нападу на Аман 2005. године, када је погинуло 60 људи. Погубљен је и Зијад Карболи, припадник Ал Каиде, осуђен пре седам година за убиство јорданског држављанина.

"Јутрос у зору, криминалци Саџида ел Ришави и Зијад Карболи погубљени су пошто су били осуђени за тероризам. Њих двоје су припадали терористичким организацијама, као што је и наведено у саопштењу министарства унутрашњих послова Краљевине Јордана", саопштено је на јорданској телевизији.

Јордан ће појачати своје присусутво у међународној коалицији у борби против Исламске државе (ИС), саопштио је портпарол владе у Аману.

Краљ те земље Абдулах Други прекинуо је посету Сједињеним Америчким Држава када је чуо вест о смрти пилота Касаесбеха и вратио се кући, стигавши ипак да се види са председником Обамом.

"Браћо и сестре, грађани, кћери и синови наше драге нације... Суочавамо се с великом тугом, очајањем и срџбом након мученичке смрти нашег хероја, пилота Муата ел Касаесбеха. Убила га је кукавичка терористичка организација на криминалан начин, који нема никакве везе са исламом. У овој ситуацији, наша је дужност да стојимо усправно, уједињени и јачи", поручио је сународницима Абдулах Други.

Војска Јордана је саопштила да је Касаесбех умро као мученик.

Убиство пилота је осудио и Обама, рекавши да је то још један доказ окрутности и варварства припадника Исламске државе.

Јавно мњење у Јордану је, међутим, подвојено између растућих захтева за освету над екстремистима, помешаних са сумњама о улози Јордана у кампањи ваздушних напада које многи сматрају да представља служење западним интересима, додаје АП.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару