Гулен: Турска иде у тоталитаризам

Турска владајућа партија АКП гуши сваки глас неслагања и сваку критику приказује као напад на државу, водећи земљу у тоталитаризам, пише проповедник и имам који живи у САД Фетулах Гулен у уводнику за амерички "Њујорк тајмс".

Проповедник и имам који живи у САД Фетулах Гулен наводи да је дубоко разочаравајуће видети шта се десило с Турском последњих неколико година, земљом која је кандидат за чланство у ЕУ, на путу да постане функционална демократија која подржава универзална људска права, родну равноправност, владавину права и права курдских и немуслиманских грађана, преноси Бета.

Гулен, кога турски председник Реџеп Тајип Ердоган сматра својим највећим противником, каже да садашња турска власт враћа уназад остварени напредак земље и гуши цивилно друштво, медије, судство и слободно предузетништво, сматрајући да са победом на изборима за то има апсолутни мандат.

"Историјска шанса да земља постане функционална демократија сада је проћердана", сматра Гулен и каже да владајућа Партија правде и развоја поништава оно што је постигнуто.

"Победа им не даје дозволу да занемаре Устав и гуше гласове неслагања. Вође АКП-а сада приказују сваку демократску критику њима упућену као напад на државу. Сматрајући сваки критични глас за непријатеља или горе, издајника, они воде земљу ка тоталитаризму", написао је Гулен у уводнику.

Турске власти су 19. децембра против имама Гулена издале потерницу зато што је наводно "вођа терористичке организације".

Гулен је у уводнику указао да су најновије жртве гушења критичара запослени и уредници независних медијских организација који су били приведени и сада им прете оптужнице омогућене недавним променама закона и судског система.

Директор једног од најпопуларинијих телевизија, ухапшен у децембру још је у затвору.

Такође се хапсе јавни радници који истражују наводе о корупцији, само због тога што обављају свој посао, написао је Гулен.

"Независно судство, функционално цивилно друштво и медији су део поделе власти која представља проверу могућих изгреда владе", истакао је Гулен.

"Такво малтретирање шаље поруку да ће свако ко стоји на путу планова владајуће партије бити предмет клевете, санкција и чак измишљених оптужби. Турски владари не само да су се отуђили од Запада него сада губе кредибилитет и на Блиском истоку", написао је Фетулах Гулен.

Подсећа да је последњих 50 година он део покрета цивилног друштва који се назива "Хизмет" и који окупља милионе турских грађана посвећених међуверском дијалогу, служби друштву, хуманитарним активностима и образовању.

Они су успоставили више од 1.000 модерних секуларних школа, центара за обуку, колеџа, болница и хуманитарних организација у преко 150 земаља.

"Реторика коју владајућа партија редовно користи да сузбије учеснике 'Хизмета' није ништа друго до изговор да оправда сопствени ауторитаризам", написао је Гулен.

"Нисам заинтересован за власт"

Учесници "Хизмета" никад нису основали политичку партију нити су имали политичке амбиције, подсећа и наводи да ни сам није заинтересован за политичку власт.

"Какав год да ми се утицај приписује, користио сам га као средство да промовишем образовање и друштвене пројекте и да помогнем вредним појединцима. Немам интереса за политичку власт", рекао је Гулен.

Подсетио је да су многи учесници Хизмета укључујући њега некада подржавали политику владајуће партије, као што је почетак преговора за улазак у Европску унију 2005. године.

Њихова подршка тада је заснована на принципу као што је сада и критика заснована на принципу, написао је Гилен и оценио да им је сада дужност да јавно говоре о владиној политици која има дубоки утицај на друштво.

Због тога је покрет "Хизмет" мета лова на вештице, указује и додаје да чланови "Хизмета" нису једине жртве акција АКП-а.

На њиховој мети су такође мирни демонстранти за животну околину, Курди, немуслимани и неки сунити који нису повезани са владајућом партијом.

Без контрола коју даје подела власти ни једна појединачна група није сигурна од гнева владајуће партије, написао је Гулен.

Каже да без обзира на верску припадност, грађани треба да се уједине око универзалних људских права и слобода и демократски да се супротставе онима који их крше.

"Турска је сада дошла до тачке у којој су демкратија и људска права скоро потпуно укинути. Надам се и молим се да ће они на власти одустати од свог садашњег пута доминације", рекао је Гулен.

"У прошлости је турски народ одбацивао изабране вође који су скренули са демократског пута. Надам се да ће поново искористити своја правна и демократска права и вратити у своје руке будућност своје земље", истакао је Гулен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару