Протест Пегиде и у Бечу

Покрет "Патриотески Европљани против исламизације Европе" у Бечу организоваће протест због "масовне имиграције у Европу". Најављен и "контрамитинг".

Планирана је шетња централним улицама града, кажу у полицији. Као и у Немачкој, протест Пегиде биће пропраћен и демонстрацијом левичара, то јест "Офанзивом против деснице".

Само три дана после насилних демонстрација против бала десничара, Пегида, по узору на Немачку, организује окупљање на које се очекује долазак више стотина учесника, преноси Танјуг.

У Немачкој је Пегида од октобра у више градова одржавала протесте на којима се окупља и до 20.000 људи.

Истовремено је дошло до успостављања и све јачег покрета против Пегиде.

Аустријске власти, иако већина политичких странака не подржава овај покрет, одобриле су окупљање присталица овог покрета.

Само лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе је јавно подржао Пегиду оценивши да се ради о озбиљном покрету грађана.

Штрахе је нагласио да је страшно што се људи, који стрепе за будућност домовине, бивају окарактерисани као десничарски екестремисти.

На другој страни, странка Зелених сматра да је Пегида део хулиганске сцене, као и да су у њој поједини десничарски екстремисти, који се надају да ће им се придружити грађани.

Пегида,  иначе, захтева више демократског учешћа грађана и "разумну" политику имиграције. У стратешком документу покрета, Пегида наглашава да се бори против колонијализације и империјализма.

Када је реч о политици имиграције, Пегида жели да се она ослања на економске потребе и културолошку сличност.

Пегида захтева промену политике према азилантима, истичући да не треба увозити проблеме у Европу.

Пегида сматра и да статус азиланта треба дати само на извесно време, то јест, док се стање у земљи порекла не среди.

Када је реч о муслиманима, Пегида истиче да не сме бити шеријатског закона и исламизације у Европи. С тим у вези, ова организација захтева обустављање споразума о радној снази са Турском.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару