Обама: Смањити притисак на Грчку

Амерички председник Барак Обама рекао је, осврћући се на кризу у Грчкој, да се не може наставити притисак на једну земљу која је у привредном паду.

Обама је у интервјуу за телевизију Си-Ен-Ен рекао да се не може наставити притисак на "земље које су у депресији", преноси Бета.

"У једном тренутку потребна је стратегија раста да би се могли вратити дугови", истакао је Обама.

"Кад је привреда у слободном паду, потребна је стратегија раста, а не само све већи врши притисак на народ који све више пати", рекао је Обама.

Нова грчка влада која је преузела дужност почетком прошле недеље, забрињава међународне повериоце јер жели да поново преговара о дугу Грчке од око 300 милијарди евра. То је новац који је добила од ЕУ и ММФ-а да би изашла из кризе, а Грчка је заузврат прихватила оштре мере штедње, подсећа Бета.

Председник САД је признао да су Грчкој "веома потребне реформе" али да је изузетно тешко покренути промене, ако је животни стандард људи опао за 25 одсто.

"Дугорочно, политички систем и друштво то не могу да издрже", оценио је амерички председник.

Грчки БДП је опао за око 25 одсто између 2009. и почетка 2014. и почео је да расте у другом и трећем тромесечју 2014. после вишегодишње рецесије.

Немачка канцеларка Ангела Меркел одбацила је у суботу сваку помисао на отписивање грчког дуга који држе у великој мери Европљани, а највише Немачка (40 милијарди евра) и Француска (31 милијарду).

Обама се нада да ће Грчка остати у зони евра, али да сматра да ће то захтевати "компромисе свих страна".

Амерички председник је забринут због слабе стопе раста у Европи и саветује Европљанима да употребе средства за подстицање привреде.

"Фискална штедња је потребна, структуралне реформе су потребне у многим земљама, али оно што смо научили из нашег искуства у САД је да је привредни раст најбољи начин да се смањи дефицит и поврати фискална стабилност", поручио је Барак Обама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару